Advertentie

Lone Star koopt 'bad bank' Fortis

Met de verkoop van Royal Park maakt Ageas (ex-Fortis) komaf met zijn verleden. En kan België zijn staatsschuld wat verminderen. ©EPA

Het Amerikaans aasgierfonds Lone Star neemt, samen met Credit Suisse, Royal Park Investments over. Dat is de 'bad bank' van Fortis die in handen is van Ageas, BNP Paribas en de Belgische staat. Parallel verkoopt Ageas de calloptie die het heeft op BNP Paribas-aandelen aan België.

Royal Park Investments (RPI) werd in 2009 opgericht en bevat een deel van de gestructureerde kredietportefeuille - de meest toxische activa - van Fortis Bank. De aandelen zaten in de handen van Ageas, de Belgische staat en BNP Paribas.

Twee maanden geleden berichtte De Tijd dat de aandeelhouders van RPI aan een exit werkten. Zij dragen nu de portefeuille van de 'bad bank' - dus niet RPI 'as such' - over aan Lone Star en Credit Suisse via een blokverkoop voor 6,7 miljard euro. Wat de verhoudingen zijn tussen de twee kopers, is niet bekend. Midden deze week moesten geïnteresseerden een bod indienen, vrijdag viel de keuze op Lone Star en Credit Suisse.

De verkoop van de portefeuille geeft de vennootschap na aftrek van schulden een intrinsieke waarde van 2,3 miljard en dus een meerwaarde van ruim 600 miljoen of 37 procent bovenop de waarde van RPI bij de oprichting in 2009.

Niemand had vier geleden geloofd dat zo’n erfenis in iets positiefs zou kunnen worden gedraaid
Danny Frans,
CEO Royal Park Investments

Zowel Lone Star als Credit Suisse hebben ervaring in het opkopen van dat soort activa. Zo kocht Credit Suisse vorig jaar in de VS Maiden Lane, een portefeuille hypotheekleningen van de Amerikaanse verzekeraar AIG. Lone Star heeft eveneens een aantal gelijkaardige transacties achter de rug. Lone Star is een vermogensbeheerder uit Dallas in de ‘Lone Star State’ Texas. De vermogensbeheerder is één van de grootste ‘aasgierfondsen’  ter wereld. Dat zijn fondsen die gespecialiseerd zijn in het opkopen van ‘probleemkredieten’, distressed debt in het jargon, en daar vervolgens nog maximale waarde uit puren.

 

Komaf

Na de terugbetaling van schulden, ontvangt Ageas 1,04 miljard euro cash. Daarmee maakt Ageas, het voormalige Fortis, komaf met een de laatste grote brok van de Fortis-erfenis.

Maar dat is niet alles. Want de verzekeraar heeft ook een overeenkomst bereikt met de Belgische staat over de verkoop van zijn calloptie op BNP Paribas-aandelen voor een totaal bedrag van 144 miljoen euro. Daarmee zijn de banden met het verleden - behalve wat een aantal rechtszaken betreft - doorgeknipt.

De calloptie werd na de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas toegekend aan Fortis (nu Ageas) als zoethoudertje voor de gedupeerde Fortis-aandeelhouders.

De optie op de aandelen van BNP Paribas - die de staat kreeg in ruil voor driekwart van Fortis Bank - hield in dat Ageas recht had op een eventuele meerwaarde op de aandelen. Zelf kwam de optie in de plaats van de fameuze ‘coupon 42’ die de toenmalige regering-Leterme eerst bedacht had als zoethoudertje maar die onwerkbaar bleek. 

37%
De drie aandeelhouders realiseren een meerwaarde van 600 miljoen of 37% op de 'bad bank' Royal Park

Het afkopen van de calloptie betekent ook dat er geen rem meer staat op de eventuele verkoop van het belang van de federale staat in BNP Paribas. België is met ruim 10 procent de grootste aandeelhouder van de Franse financiële reus.  

Na transacties zal Ageas aan zijn aandeelhouders een uitkering van bruto 1 euro per aandeel voorstellen.

Staatsschuld

De federale overheid strijkt iets meer dan 1 miljard euro op, 260 miljoen meer dan haar initiële kapitaalinvestering van 740 miljoen.

De federale regering slaat een dubbelslag: enerzijds komt het bedrag van 1 miljard integraal in mindering van de overheidsschuld - wat goed is voor een schuldreductie met meer dan 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een steuntje in de rug dat de regering goed kan gebruiken om de schuldgraad onder de psychologische grens van 100 procent te houden. Anderzijds vallen de staatswaarborgen die de staat verleende voor de terugbetaling door RPI van zijn leningen (voor 4,2 miljard euro) weg.

Met de aandeelhoudersstructuur van RPI bij de hand is het perfect mogelijk de meerwaarde van elke partij te berekenen. Afgerond geeft dat het volgende:

  • De Belgische staat bracht 740 miljoen euro in en krijgt iets meer dan 1 miljard
  • Ageas bracht 760 miljoen in en krijgt 1,04 miljard
  • BNP Paribas bracht 200 miljoen euro in en krijgt 271 miljoen

 

De transactie betekent ook dat de drie aandeelhouders af zijn van hun gedwongen huwelijk uit 2009 dat nooit leidde tot liefde, maar nodig was om Fortis Bank te kunnen verkopen. De staat verdiende heel wat aan dat verstandshuwelijk in de vorm van belastingen en waarborgvergoedingen. In totaal gaat het om ongeveer 450 miljoen euro, met daarbovenop nu dus de meerwaarde op het ingebrachte kapitaal ten belope van 260 miljoen euro. Voor partner Ageas was de relatie financieel minder gelukkig omdat de verzekeraar tot nu geen extraatjes kon opstrijken, ook geen dividenden.

Juridische geschillen

RPI verwacht om de overdracht van de portefeuille te kunnen afronden ten laatste eind mei 2013. Na de overdracht van de activa, zal RPI enkel nog drie geschillen met betrekking tot een aantal Amerikaanse activa beheren. Technisch-juridisch was het erg moeilijk om die rechtszaken mee over te dragen aan Lone Star en Crédit Suisse. Bovendien was er bij de kopers weinig animo om die mee te nemen.

Lone Star werkt samen met Crédit Suisse voor de financiering van de operatie omdat ze als private-equitygroep niet voldoende cash voorhanden hadden. In ruil krijgen de Zwitsers mee zeggenschap. 

De verkoop van de portefeuille van RPI betekent dat het personeelsbestand van RPI geleidelijk wordt afgebouwd. Het bedrijf heeft twaalf mensen in dienst. Dat waren er op een gegeven moment meer maar door de afbouw van de portefeuille was het aantal mensen al teruggelopen.

Danny Frans, de CEO van RPI, wou geen nadere commentaar geven. Hij zei wel dat ‘niemand vier geleden geloofd had dat zo’n erfenis in iets positiefs zou kunnen worden gedraaid’.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud