Machtsstrijd aan de top bij Credit Suisse escaleert

Voorzitter Urs Rohner ligt onder vuur in het spionageschandaal bij Credit Suisse. ©EPA

Twee belangrijke aandeelhouders van de Zwitserse bankreus willen dat de voorzitter de CEO publiek zijn steun betuigt of anders zelf opstapt.

Het zit er nog altijd bovenarms op aan de top van de Zwitserse financiƫle reus Credit Suisse. Die is al sinds vorig najaar in de ban van een spionageschandaal. Dat startte toen uitlekte dat de bank een detectivebureau had ingehuurd om een vertrekkende topbankier te laten schaduwen. Pikant detail: de topbankier had ruzie met zijn buurman, CEO Tidjane Thiam van Credit Suisse, en vertrok naar aanleiding van die ruzie.

Het schaduwen liep echter fout en nadat het bekend geraakt was, werd het probleem alleen maar groter: de operationeel directeur van Credit Suisse diende ontslag te nemen, de man die de detectives had ingehuurd pleegde zelfmoord en de positie van Thiam werd ondergraven, al zou hij niet op de hoogte zijn geweest van de praktijken.

Opvolgers

Vrijdag meldde het persbureau Bloomberg dat Urs Rohner, de voorzitter van de financiƫle instelling, werkt aan een vervanging van Thiam en een lijst opstelde met mogelijke opvolgers. Rohner ontkende de informatie echter. Dat belet niet dat twee grote aandeelhouders van Credit Suisse willen dat de man kleur bekent: Thiam openlijk steunen of zelf ontslag nemen.

Harris Associates, met 8,4 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van de bank, beticht Rohner ervan 'te proberen Thiam buiten te duwen', zei een investeringsmanager van Harris in een interview met de Zwitserse nieuwssite The Market. De manager werpt zich al langer op als een verdediger van Thiam.

Silchester International Investors, dat 3,3 procent van Credit Suisse bezit, stuurde dan weer een persbericht uit met de boodschap dat Rohner moet opstappen voor het einde van zijn mandaat als hij Thiam afvalt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud