Madrid wil banken op extra dieet

De nieuwe Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos (foto: Bloomberg)

De Spaanse banken moeten tot 50 miljard euro extra opzijzetten om hun balansen recht te trekken. Dat zegt de Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, in een interview met de Financial Times. Hij dringt ook aan op fusies tussen de Spaanse spaarbanken.

De Spaanse banken kreunen onder de enorme waardedaling van het vastgoed op hun balansen, als gevolg van de vastgoedcrash in het land. Om dat recht te trekken, zijn  er bijkomende provisies nodig die de Guindos begroot op maximaal 50 miljard euro.

'Als je rekening houdt met internationale criteria, zoals in het geval van Ierland, spreken we over maximaal 50 miljard euro aan bijkomende provisies', aldus de minister. 'In de grote meerderheid van de gevallen kunnen de banken zelf voor die provisies zorgen, door hun winsten aan te spreken', denkt hij.

Volgens de Guindos gaat het om een proces van verschillende jaren. De Spaanse banken hebben veel gebouwen gekocht, die hun waarde hebben verloren bij het uiteenspatten van de vastgoedbel in 2007-2008. Verschillende banken zijn al bezig hun kapitaal en stabiliteit te versterken, zoals gevraagd door de Europese bankautoriteit. 

De minister zegt in het interview ook dat er 'een nieuwe consolidatieronde' nodig is in de Spaanse banksector, vooral bij de 'cajas de ahorros', de vele lokale spaarbanken die het land rijk is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud