Advertentie

Manoeuvres op til bij Degroof Petercam

Het logo van Degroof Petercam op de hoofdzetel van de bank in Brussel. ©Dieter Telemans

Er komt mogelijk beweging in het aandeelhouderschap van de bank Degroof Petercam, na de grootbanken de belangrijkste speler in ons land voor private banking. Een deel ervan, volgens sommigen zelfs de hele instelling, kan in de etalage belanden.

Het was in 2010 opvallend nieuws: de instap van de Antwerpse redersfamilie Cigrang in het kapitaal van Bank Degroof, een jaar na het aantreden van de investeerder Cobepa. Vijf jaar later wijzigde het kapitaal opnieuw door de fusie van de bank met het beurshuis Petercam. Dat leidde mee tot de versnippering van het aandeelhouderschap van Degroof Petercam.

De bank telt met de investeringsmaatschappij Cobepa, de Cigrangs en de families Peterbroeck en Van Campenhout achter Petercam enkele grote partijen in het kapitaal. Cobepa en de Cigrangs controleren samen met de families achter Degroof, zoals de Philippsons, ruim 51 procent van de aandelen via het vehikel DSDC. De Petercam-families hebben bijna 21 procent in handen.

Venster

Het is voor Degroof Petercam niet evident om op overnametocht te gaan omdat er weinig verkoopdossiers in de sector op de markt komen.

Daarnaast zitten er nogal wat kleine partijen in, zoals (gewezen) personeelsleden en managers. Die hebben bijna een kwart in handen. Ze hadden tot voor enkele jaren eenmaal per jaar, via een zogenaamd liquiditeitsvenster, de kans hun stukken van de hand te doen.

Maar door strengere regels van de toezichthouders is dat niet meer mogelijk. ‘Dat leidt tot onbegrip’, zegt een insider. Vandaar dat Degroof Petercam volgens diverse bronnen aan een oplossing werkt. Sommigen zeggen dat er daarvoor nog verschillende opties zijn, maar anderen stellen onomwonden dat de bank een koper zoekt voor een aandelenpakket dat kan oplopen tot 10 procent en zelfs meer.

Twee scenario's

Daar houdt het mogelijk niet mee op. In de financiële sector zwellen de geruchten over een verkoop van de hele bank aan. ‘Moeten ze op overnametocht of toch eens bekijken of ze de bank willen verkopen? De twee scenario’s liggen op tafel’, zegt een goedgeplaatste bron. De aandeelhouders van Degroof Petercam hebben volgens sommigen zelfs al een zakenbank gemandateerd om hen daarbij te begeleiden. Andere bronnen ontkennen dat dan weer.

Het is voor Degroof Petercam niet evident om op overnametocht te gaan omdat er weinig verkoopdossiers in de sector op de markt komen. Daar staat tegenover dat de bank voor belangrijke IT-investeringen staat na de mislukte integratie van de informaticasystemen van Degroof en Petercam na de fusie in 2015. En ze moet zware IT- en juridische inspanningen doen om in orde te zijn met nieuwe regels als de bankenrichtlijn MiFID II.

55 miljard euro

Dat is vooral voor de kleine en middelgrote spelers zwaar om te dragen en lag trouwens ook al aan de basis van de verkoop van Petercam aan Degroof in 2015. Aan interesse voor Degroof Petercam, de grootste vermogensbeheerder in ons land na de vier grootbanken, zal er allicht geen gebrek zijn. De bank heeft meer dan 55 miljard euro aan activa onder beheer. Dat maakt het prijskaartje, afhankelijk van die veelgebruikte basis voor deals in dat segment van de markt, stevig. Het kan oplopen tot meerdere miljarden euro’s. Degroof werd in 2010, voor de fusie met Petercam, gewaardeerd op 1,3 miljard.

De namen die vaak terugkomen als kandidaat-kopers zijn die van Belfius en ABN AMRO.

De namen die vaak terugkomen als kandidaat-kopers zijn die van Belfius en ABN AMRO. Belfius-topman Marc Raisière liet al blijken dat de staatsbank wil groeien in bedrijfsbankieren en privaatbankieren, maar sommigen bij Degroof Petercam achten het haast uitgesloten dat een overheidsbank het er voor het zeggen krijgt. ABN AMRO is op het overnamepad. Enkele maanden geleden kocht het de Belgische tak van de private bank van het Franse Société Générale. Hier en daar valt ook de naam van de Zwitserse private bank Pictet, die maar beperkt aanwezig is in ons land.

In een reactie zegt Degroof Petercam geen commentaar te kunnen geven op aandeelhouderskwesties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud