Mastercard lanceert alarmsysteem voor betaalkaart
De kredietkaarspecialist ontwikkelde een nieuwe dienst die kaartuitgevers waarschuwt als ze een hoger frauderisico lopen.
Mastercard werkte een 'Early Detection System' uit dat voorspellende software loslaat op data van de kaartgebruikers maar ook op informatie over recente hacks of fraudelekken. Op die manier kunnen financiële instellingen sneller bepalen of de betaalkaart van hun klant meer frauderisico's loopt dan anders en daar indien nodig een waarschuwving voor geven.
Mogelijk bent u al eens door uw financiële instelling als eens gecontacteerd omdat die vermoedde dat er geprutst werd met de gegevens van uw betaal- of kredietkaart. Wat is dan het verschil met het alarmsysteem dat Mastercard nu heeft voorgesteld?
Preventief waarschuwen
De Amerikaanse kaartenspecialist maakt zich sterk dat het nieuwe programma, door een beroep te doen op artificiële intelligentie, klanten vooraf al kan waarschuwen dat er gesjoemeld dreigt te worden. In de klassieke systemen word je pas op de hoogte gebracht als er al effectief geprobeerd werd te frauderen.
Behalve voor criminele handel in kaartgegevens, waarschuwt de nieuwe Mastercard-tool bijvoorbeeld ook als bepaalde rekeningen risico lopen, of als een kaart door hackers getest wordt of er überhaupt mee kan worden gefraudeerd.
Mastercard maakt zich sterk dat het over een veel groter databestand met risicovolle rekeningen beschikt, waardoor er zes tot 18 maanden eerder voor mogelijke fraude kan worden gewaarschuwd dan vandaag het geval is.
Booming business
Diefstal van bankkaartgegevens is de voorbije jaren booming business geworden, ondanks alle eerdere voorzorgsmaatregelen van financiële instellingen. Volgens een studie van het Finse Nokia is het aantal hacks van smartphones alleen al met 400 procent gestegen in 2016.
Uit een steekproef van de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC bleek dat het slechts 9 minuten duurt voor gestolen klantendata worden aangeboden op het 'dark web'. Dat is het gedeelte van het internet dat onzichtbaar is voor klassieke browsers zoals Internet Explorer of Chrome. Daardoor is het een populaire plek voor criminelen om onder de radar schimmige zaken te doen.
Ook in België is fraude via internetbankieren in opmars. In de eerste drie maanden van het jaar waren er 852 gevallen van fraude voor een totaalbedrag van 622.000 euro. Dat is bijna het dubbele van wat de bankenkoepel, Febelfin, een jaar eerder had vastgesteld.