Advertentie

Maystadt genoemd als voorzitter Belfius

Philippe Maystadt (foto: Belga) ©BELGA

Gewezen toppoliticus Philippe Maystadt (cdH) wordt genoemd als opvolger van Alfred Bouckaert aan het hoofd van de raad van bestuur van staatsbank Belfius.

De federale regering wil zo snel mogelijk overgaan tot de benoeming van een nieuwe voorzitter van Belfius, in opvolging van Alfred Bouckaert, om het herstel van de staatsbank niet te verstoren. Dat heeft minister van Financiën Koen Geens (CD&V) donderdag gezegd in de Kamer. Er zijn alvast aanwijzingen dat er geen tijdrovende selectieprocedure komt en dat de overheid gaat voor een kant-en-klaaroplossing.

De kans is reëel dat het ex-toppoliticus Philippe Maystadt (cdH) wordt.Zijn naam circuleert in de Wetstraat, vernam De Tijd, volgens sommigen als enige. ‘Het is een van de mogelijkheden’, zegt een vicepremier.

Maystadt, een gewezen minister van Financiën, vicepremier en jarenlang de voorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), is snel beschikbaar.Hij is al ruim een jaar weg bij de EIB en werd eerder gescreend voor een bestuursmandaat bij Belfius, maar hij haalde de shortlist toen niet.Ook stond hij op de lijst met mogelijke bestuurders van de federale overheid bij BNPParibas Fortis. ‘U verrast me, ik ben nog niet gecontacteerd’, zei Maystadt (65) gisteren in een korte reactie.

Praktijk

Ondanks zijn indrukwekkende staat van dienst is Maystadt geen man uit de dagelijkse praktijk van een bank-verzekeraar zoals Bouckaert. Die wierp woensdag de handdoek in de ring wegens zijn verwijzing naar de strafrechter in een oude zaak rond beweerde fiscale fraude. Maar waarnemers merken op dat dat misschien niet nodig is nu bij Belfius de lijnen voor de komende jaren al uitgezet zijn.

Blijft de vraag of de regering eind 2011 niet beter iemand anders had kunnen benoemen om de wissel van nu te vermijden. Want toen liep het strafdossier al. En of ze op de hoogte was? Een vraag van Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo-Groen) waar Geens gisteren niet op inging. Volgens onze informatie maakte Bouckaert bij zijn aanstelling in 2011 wel degelijk melding van het dossier. Maar hij geloofde dat het definitief zou verjaren.

Volgens onze informatie is het trouwens niet de enige reden voor zijn vertrek. Bouckaert was ook misnoegd over de stroeve relatie met de vakbonden bij Belfius en hij ergerde zich aan de politieke plannen rond de tobintaks. De man stelde zijn mandaat overigens al vorige week donderdag ter beschikking, maar de raad van bestuur herbevestigde toen zijn vertrouwen in hem. De ontslagbrief vertrok pas woensdag na de doorverwijzing naar de strafrechter door het Hof van Cassatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud