Advertentie
Advertentie

MBIA uit gevarenzone door dading

(Foto: Reuters). ©REUTERS

De Amerikaanse obligatieverzekeraar MBIA Insurance Corporation is financieel uit de gevarenzone na een minnelijke schikking met Bank of America. Dat is ook goed nieuws voor KBC dat via zijn CDO-portefeuille nog blootgesteld is aan MBIA.

MBIA, dat al zwaar getroffen was door de cricis op de Amerikaanse huizenmarkt, was opnieuw in ademnood geraakt. Het risico bestond zelfs dat de verzekeraar op last van de toezichthouders zou worden opgedoekt of genationaliseerd.

Maar nadat MBIA begin deze maand al 110 miljoen euro opstreek uit een dading meteen kleine bank, volgt maandagavond het nieuws dat er ook een regeling bereikt is met aartsvijand Bank of America. Beide partijen stonden al jaren voor de rechter: MBIA voerde aan dat de bank en vooral haar dochter Countrywide voor de crisis misleidende informatie gaf over de waarde van effecten om polissen los te peuteren. 

De dading levert MBIA 1,7 miljard dollar op. Bovendien dient de verzekeraar geen eventuele schadevergoedingen meer uit te keren voor een pak polissen van de bank. Daar staat tegenover dat MBIA zijn rechtszaken tegen Bank of America laat vallen.

In omgekeerde richting vallen de rechtszaken ook weg. Bovendien kent Bank of America een kredietlijn van 500 miljoen dollar toe aan MBIA en krijgt de bank warrants om aandelen van MBIA te kunnen kopen.

De deal verbetert de financiële situatie van MBIA aanzienlijk. Zo kan de verzekeraar een lening aan zusterbedrijf National Public Finance Guarantee Corporation nu helemaal aflossen.

MBIA is bij ons bekend van het verzekeren van de CDO-portefeuille van KBC. Het Amerikaanse bedrijf bracht de Belgische groep in 2009 in moeilijkheden. KBC staat voor om en bij de 100 miljoen euro bloot aan MBIA. Het riskeerde dat bedrag te verliezen indien de verzekeraar zou kapseizen. Dat gevaar lijkt nu geweken.        

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud