MeDirect duikt in het rood door pandemie

Tim Rooney, de topman van MeDirect. ©Dieter Telemans

De Belgische digitale bank MeDirect heeft vorig jaar verlies geleden nadat ze extra voorzieningen heeft moeten nemen voor bedrijfsklanten die gebukt gingen onder de crisis. De bank vond ondertussen een partner om vanaf deze herfst hypotheken te verkopen in België.

MeDirect Bank België, dat in handen is van een gelijknamige moedergroep uit Malta, is vooral bekend voor zijn aanbod aan beleggingsfondsen en hoge spaarrentes. Minder geweten is dat de bank ook leningen aan bedrijfsklanten in portefeuille heeft.

22 miljoen
nettoverlies
MeDirect leed vorig jaar een nettoverlies van 22 miljoen euro in België.

Een aantal van die bedrijfsklanten werd getroffen door de coronacrisis, en daarom zette de bank vorig jaar 15,5 miljoen euro opzij om eventuele kredietverliezen op te vangen. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom MeDirect België vorig jaar netto voor 22 miljoen euro in het rood ging.

'Dat we provisies hebben aangelegd wil nog niet zeggen dat we ook effectief verliezen hebben geleden op die uitstaande leningen', zegt MeDirect-topman Tim Rooney. Hij verwacht zelfs dat de bank de meeste voorzieningen tegen volgend jaar kan terugnemen nu de economie weer aantrekt.

Erfenis

MeDirect verstrekt niet meer actief bedrijfskredieten sinds de bank van koers veranderde en zich op retailklanten toespitste. De portefeuille met bedrijfskredieten die nog op de balans staat, is dus een erfenis uit het verleden. 'Aanvankelijk had die portefeuille een omvang van 200 miljoen euro. Eind vorig jaar was dat al teruggebracht tot 100 miljoen, momenteel is dat zelfs maar 75 miljoen euro', zegt Rooney.

Tegen het midden van 2023 draaien we break-even. Vanaf dan zullen we winstgevend zijn.
Tim Rooney
CEO MeDirect België

Ook de hoge werkingskosten wogen op de jaarcijfers, geeft Rooney mee. 'Ons personeelsbestand is vorig jaar verdubbeld, we namen meerdere nieuwe topmanagers aan.' Bovendien blijft de bank volop investeren in nieuwe diensten, en dat zal volgens Rooney nog even aanhouden. 'Tegen het midden van 2023 draaien we break-even. Vanaf dan zullen we winstgevend zijn.'

Groeimodus

MeDirect zit volop in groeimodus in ons land. De bank trok vorig jaar 17 procent meer nieuwe klanten aan en ook de strategie om meer te focussen op nieuwe vormen van digitaal vermogensbeheer werpt haar vruchten af.

Rond september of oktober begint MeDirect woonkredieten te verkopen in ons land, zegt Rooney. 'We bereikten een akkoord met een Europese verzekeringsmaatschappij die de hypotheken zal verdelen via haar makelaarsnetwerk. Wie die partner is, kan ik nog niet zeggen.'

MeDirect is al enige tijd actief op de Nederlandse hypotheekmarkt. De bank investeerde vorig jaar ook in 1 miljard aan Nederlandse woonkredieten, waarvan de waarde is beschermd door de Nationale Hypotheekgarantie. Dat stelde MeDirect in staat vers geld op te halen door die woonkredieten in herverpakte vorm door te verkopen aan grote investeerders. 'Het is de bedoeling dat we dat ook doen met de Belgische hypotheken', zegt Rooney.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud