Meer risico voor beleggers in KBC-fondsen

Foto Belga

Vele tienduizenden klanten van KBC zien het risico van hun beleggingen stijgen omdat de bank de ratingvereisten van meer dan 30 beleggingsfondsen verlaagt. Er zit 11,4 miljard euro in die fondsen.

Tot dusver moesten obligaties in KBC-fondsen een gemiddelde kredietrating AA hebben, de derde hoogste score. Dat niveau is niet houdbaar omdat verscheidene eurolanden hun kredietscore fors hebben zien dalen.

KBC hanteert voortaan minimale in plaats van gemiddelde ratings. Bij obligatiefondsen moet minimaal 75 procent van de activa minstens de rating BBB- hebben. Dat is één trap boven de rommelstatus. Bij de pensioenspaarfondsen Pricos en Pricos Defensive moet minstens 90 en 100 procent van de obligaties BBB- halen.

De bank geeft toe dat de aanpassing de risico’s vergroot. ‘De verlaging van de ratingvereisten betekent een hoger kredietrisico van de beleggingen en een verhoogd risico op verlies van kapitaal.' Daartegenover staat een mogelijk hoger rendement. Wie het niet eens is met de ingreep kan zijn fondsen tot eind juli zonder kosten verkopen.

De andere grootbanken zijn niet van plan het beleid van hun obligatiefondsen te wijzigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud