Meer winst voor ABN AMRO dankzij herstel economie

Gerrit Zalm, de voorzitter van ABN AMRO ©ANP

ABN AMRO heeft in het derde kwartaal opnieuw meer winst geboekt dan een jaar eerder. De genationaliseerde bank profiteert van het herstel van de Nederlandse economie, waardoor minder geld hoeft te worden gereserveerd voor slechte leningen.

ABN AMRO meldde maandag een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal, een derde meer dan een jaar eerder (383 miljoen). Toen werd de winst gedrukt door 67 miljoen euro aan eenmalige kosten. Gecorrigeerd daarvoor steeg de winst met 13 procent. Onderliggend liep de winst in de eerste negen maanden van dit jaar met 44 procent op, tot 1,65 miljard euro.

Eind vorige maand bevestigden de Nederlandse overheid en ABN hun voornemen om de bank op korte termijn weer naar de beurs te brengen. Volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liggen de voorbereidingen daarvoor op schema. De precieze datum van de beursgang zal afhangen van de marktomstandigheden, zegt ABN AMRO in een persbericht. Het uiteindelijke startsein moet komen van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

ABN verwacht dat de nettowinst in het vierde kwartaal stevig onder druk zal komen te staan door hoge toezichtsheffingen. Die komen in de laatste drie maanden van het jaar, waarin die kosten allemaal worden geboekt, uit op 246 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 91 miljoen euro. De forse stijging is vooral te wijten aan de bankenbelasting.

De bank zag de afschrijvingen op slechte leningen vorig kwartaal ruimschoots halveren, tot 94 miljoen euro. ABN was net als in het tweede kwartaal marktleider in Nederland op het gebied van verstrekte hypotheken, met een marktaandeel van 22 procent. Dat aandeel zal in de laatste drie maanden van 2015 echter dalen, verwacht de bank. Op termijn mikt ABN op een stabiele ontwikkeling van de hypotheekportefeuille ten opzichte van de markt.

‘Al met al geven onze resultaten, de vooruitzichten voor de Nederlandse economie en het feit dat de voorbereidingen voor de voorgenomen beursgang op schema liggen ons vertrouwen in de toekomst’, zegt Zalm in het persbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud