Meer winst voor BNP Paribas Fortis

©BELGA

BNP Paribas Fortis boekte in het eerste semester 6 procent meer winst dan een jaar geleden. Ook de deposito's en de kredieten zitten in de lift.

De nettowinst bedroeg 654 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2014, of 37 miljoen euro meer dan in de eerste helft van 2013.

In België namen de klantendeposito’s met 5,7 procent toe tot 106 miljard euro, vooral dankzij een groei in de zicht- en spaarrekeningen. De kredietverlening steeg met 1,9 procent tot 88 miljard euro, vooral door een stijging in de leningen aan particulieren en het feit dat de kredieten aan kmo’s goed standhielden. Buiten België toonden de kredieten en de deposito’s een stevige groei in Turkije.

CEO Max Jadot: 'De nettowinst kwam uit op 654 miljoen euro, ondanks een context van een nauwelijks groeiende Europese economie, aanhoudend lage rentevoeten en een striktere regelgeving. De bedrijfskosten bleven onder controle, ondanks de sterk toegenomen bankheffingen, en de risicokost daalde nog verder.'

De grote tendenzen raakten begin deze maand al bekend via de halfjaarcijfers van moedergroep BNP Paribas, die zijn Belgische divisie een goed rapport gaf. BNP Paribas Fortis is een volledige dochter van BNP Paribas sinds de Belgische staat in november vorig jaar zijn minderheidsbelang van 25 procent heeft verkocht aan de Franse groep. De staat bezit wel nog circa 10 procent van BNP Paribas zelf.

Het balanstotaal van BNP Paribas Fortis bedroeg eind juni 2014 276 miljard euro, wat 8% meer is dan eind 2013.

BNP Paribas Fortis streeft met zijn 'Bank for the Future'-plan naar een kosten-inkomsten-ratio van 70 procent binnen twee jaar in België. Nu staat deze ratio nog op 72,6 procent. Topman Max Jadot bevestigde in een toelichting bij de resultaten dat hij vasthoudt aan de doelstelling, maar dat dit geen gemakkelijke klus wordt. Extra besparingsmaatregelen zijn momenteel niet aan de orde.

De rente blijft maar dalen. Tot nu toe is er een licht positief effect voor BNP Paribas Fortis, maar op langere termijn dreigt een negatieve impact. Jadot: 'Als onze beleggingen op vervaldag komen, gebeurt dat nu sowieso tegen een lagere vergoeding. Als deze trend aanhoudt, zal dit druk zetten op alle Belgische banken, want zij kampen allemaal met cashoverschotten.'

De monsterboete die moedermaatschappij BNP Paribas eerder dit jaar in de VS moest betalen, heeft geen impact op de Belgische activiteit. 'We hebben heel wat vragen gekregen, maar er was geen enkel effect op de deposito's of kredietaanvragen', aldus de topman.

Ook over de woonbonus, die volgend jaar in Vlaanderen voor nieuwe contracten wordt verlaagd, maakt Jadot zich weinig zorgen.  'Ik geloof dat de Belg zal blijven vastgoed kopen", klonk het. Of de markt van het vastgoed nu overgewaardeerd is of niet, "ik stel vast dat de Belg vrij voorzichtig leent'. Vice-CEO Filip Dierckx, tevens voorzitter van Febelfin, riep de beleidsmakers dan weer op om wijzigingen aan de fiscale vrijstelling van het spaarboekje 'niet te bruusk' te laten verlopen.
     
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud