Meer winst voor Landbouwkrediet

Topman Luc Versele van Landbouwkrediet

De Belgische coöperatieve bank Landbouwkrediet boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 21,5 miljoen euro, 46 procent meer dan een jaar eerder.

De groep Landbouwkrediet bestaat uit Keytrade Bank, Europabank en de bank Landbouwkrediet zelf. Over de eerste zes maanden van het jaar noteerde de groep 46,1 procent meer nettowinst dan een jaar eerder.

De toename is te verklaren door betere commerciële activiteiten. Zo groeide de kredietportefeuille op jaarbasis met 8,8 procent en dikten de spaardeposito's met 18,8 procent aan. Vooral onlinedochter Keytrade Bank wist veel meer vers geld aan te trekken op spaarrekeningen, met een toename van 58,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Daarnaast kon de groep profiteren van een meerwaarde van 4 miljoen euro op de portefeuille eeuwigdurende obligaties.

Landbouwkrediet blijft nieuwe cliënten aantrekken door woonkredieten als speerproduct te gebruiken. '2 op 3 woonkredieten worden toegekend aan nieuwe cliënten, 'stelt topman Luc Versele.

Maar Landbouwkrediet heeft de productie van nieuwe woonleningen bewust beperkt om de liquiditeitspositie te vrijwaren. Daardoor daalde het marktaandeel van de bank op de hypotheekmarkt tot 3 procent, tegenover 5 procent een jaar eerder

Een aantal factoren drukte in het eerste halfjaar wel op de resultatenvan de groep. Zo legde de bank een voorziening aan van ongeveer 3 miljoen euro om te betalen voor de Belgische bankentaks. En de rentemarge wordt flink gedrukt door indekkingsoperaties tegen de toekomstige rente-evolutie.

Versele verwacht voor het hele jaar -ondanks de onzekerheden op de financiële markten- toch de jaardoelstellingen te overschrijden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud