Megaverliezen voor Spaanse genationaliseerde banken

Net als de drie andere genationaliseerde Spaanse banken lijdt Bankia in 2012 een megaverlies (Foto: AFP) ©AFP

De vier Spaanse genationaliseerde banken hebben dit jaar erg grote verliezen geleden. De rekening loopt eind 2012 wellicht op tot ruim 35 miljard euro.

De vier Spaanse genationaliseerde banken - Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa en Banco de Valencia - staan voor grote inspanningen om de instellingen weer gezond te krijgen. Dat bleek dinsdag uit cijfers die het zogenaamde Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), het noodfonds voor de banken, bekendmaakte.

Bij CatalunyaCaixa loopt het verlies dit jaar naar schatting op tot 6,674 miljard euro. Banco de Valencia zou voor 6,34 miljard euro in de rode cijfers gaan en Novagalicia voor 3,091 miljard euro.

Bankia

Over Bankia verspreidde de FROB dinsdag geen cijfers. Maar de fusiegroep van zeven spaarkassen, waaronder Caja Madrid, maakte eind november zelf al bekend dat het verlies voor de instelling dreigt op te lopen tot 19 miljard euro.

Een snelle rekenoefening leert dat de vier genationaliseerde banken samen in 2012 wellicht een verlies van zo'n 35 miljard euro lijden.

De cijfers zijn niet onbelangrijk. 'De geschatte verliezen dienen immers als basis voor de berekening van de bedragen aan staatssteun die de genationaliseerde banken een van de volgende dagen krijgen', verduidelijkte de FROB.

Noodhulp

Als alles volgens planning verloopt, krijgt Bankia uiteindelijk 17,96 miljard euro noodhulp. Voor Novagalicia gaat het om 5,425 miljard euro, voor CatalunyaCaixa om 9,084 miljard euro en voor Banco de Valencia om 4,5 miljard euro.

Nog voor eind dit jaar brengen de genationaliseerde banken voor 44 miljard euro toxische activa onder in de Spaanse 'bad bank'. Dat vehikel is vorige week donderdag definitief op de rails gezet.

Sareb

Om de zogenaamde Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria, kortweg Sareb, uit de startblokken te laten schieten, brachten 14 privé-investeerders kapitaal in. Het leeuwendeel van de grote Spaanse banken en verzekeraars doet een duit in het zakje, net als Deutsche Bank, Barclays en Axa.

Intussen raakte dinsdag ook bekend dat het aantal slechte kredieten op de balansen van de Spaanse banken in oktober een nieuw record bereikte. Van de 189,6 miljard euro aan kredieten op de balansen was 11,23 procent toxisch. In september was dat nog maar 10,7 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud