Advertentie

'Merkel wil Duitser als ECB-voorzitter'

Jens Weidmann, de gouverneur van de Bundesbank, zou door Merkel worden uitgespeeld als de nieuwe voorzitter van de ECB. ©EPA

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schauble willen een Duitser als opvolger van de Italiaan Mario Draghi aan de top van de Europese Centrale Bank. Dat meldt Der Spiegel.

Mario Draghi blijft nog aan tot oktober 2019. Toch wordt al hard gespeculeerd over wie zijn opvolger wordt.

Merkel en Schauble zouden Jens Weidmann, de voorzitter van de Bundesbank, willen uitspelen.

Na Nederland, Frankrijk en Italië is het niet onlogisch dat Duitsland 'de eerste verdediger van de Europese munt' zouden leveren.

Der Spiegel geeft wel geen bron. Een woordvoerder van de Duitse regering, net als zijn collega bij de Budesbank, noemden de discussie prematuur.

Weidmann, voormalig economisch adviseur van Merkel, zou wel gezegd hebben bereid zijn de post te aanvaarden als de job hem wordt aangeboden. 

'De voorzitter van de ECB moet wel worden verkozen op basis van zijn nationaliteit', verklaarde Weidmann in de Oostenrijkse krant Der Standard.

Verkiezingen

De steun van Merkel voor de kandidatuur van Weidmann, zou in elk geval zeer goed passen in haar ambitie om voor de vierde keer verkozen te worden als Bondskanselier.

Veel Duitsers hechten veel belang aan monetaire orthodoxie, niet alleen in Duitsland, maar liefst ook in de hele EU. Met het aanprijzen van Weidmann bij de ECB zou Merkel bij haar kiezers kunnen scoren.

Bij de vorige selectieprocedures werd in elk geval keihard onderhandeld binnen de EU.

Ook de gouverneur van de Nationale Bank van Frankrijk François Villeroy de Galhau wordt ook als een ernstige kandidaat gezien, zeker door de verkiezing van Macron.

Elke kandidaat moet de steun krijgen van alle ministers van Financiën in de EU. Er komt ook een hoorzitting in het Europees Parlement, met een niet-bindend advies. Het laatste woord is dan aan de regeringsleiders van de eurozone om het mandaat van acht jaar toe te wijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud