'Mildere boete voor BNP Paribas'

©AFP

Het Amerikaanse gerecht is volgens de Franse regering bereid een 'billijker straf' op te leggen aan BNP Paribas na beschuldigingen dat de Franse bank een Amerikaans embargo tegen Iran zou hebben geschonden. België is als grootste aandeelhouder betrokken partij.

De Franse regering heeft de Amerikaanse autoriteiten kunnen overtuigen om de dreigende miljardenboete voor BNP Paribas wat te milderen. Dat zegt Frans financieminister Michel Sapin. 'Er is vooruitgang geboekt, waardoor de straf van het Amerikaanse gerecht voor BNP Paribas billijker is', zei hij in een interview met Europe 1.

BNP onderhandelt al maanden met de Amerikaanse autoriteiten over een schikking, na beschuldigingen dat de bank een Amerikaans embargo tegen Iran en andere landen geschonden zou hebben. Volgens mediaberichten hangt de Franse bank een boete van 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) boven het hoofd.

Als grootste aandeelhouder van BNP Paribas met 10,3 procent is de Belgische staat betrokken partij. Ze dreigt in de klappen te delen als de Franse bank aan de Amerikaanse overheid de monsterboete moet betalen. In Parijs werd de boete door politici als disproportioneel bestempeld. Volgens Sapin bedreigt de zaak de Franse economie, door onzekerheid te creëren over de toekomst van de grootste bank van het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud