Miljoenenboete voor Hongaarse KBC-dochter

Foto Belga ©BELGA

GVH, de Hongaarse kartelautoriteit, heeft de Hongaarse KBC-dochter K&H een boete opgelegd van omgerekend 3,3 miljoen euro. K&H wordt samen met tien andere banken ervan beticht samengespannen te hebben. Ze ontmoedigden huiseigenaars om hun ongunstige woninglening in vreemde valuta tegen gunstige voorwaarden af te kopen. 

De reden is dat ze dan verliezen dienden te slikken. GVH zegt e-mails en interne documenten te hebben die staven dat de instellingen tussen september 2011 en januari 2012 daarover onder elkaar afspraken maakten. 

De concurrentiewaakhond neemt wel verzachtende omstandigheden in aanmerking, zoals het feit dat de elf banken een krappe liquiditeit hadden en te weinig personeel om alle dossiers af te werken. Maar tegen hen pleit dat ze 90 procent van de hypotheekmarkt controleren. Per saldo besloot GVH een totale boete op te leggen van omgerekend 32 miljoen euro, een record voor het Oost-Europese land.

Het is nog niet duidelijk of KBC in beroep zal gaan. De Vlaamse bank-verzekeraar had al eerder problemen in Hongarije, met de slabakkende economie en vooral met hoge banktaksen die werden opgelegd door de regering-Orban.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud