Minder papierwerk bij de bank dankzij blockchain

Wim De Waele en Jurgen Ingels, de oprichters van fintechplatform B-Hive. ©Kristof Vadino

Enkele grote spelers waaronder BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en AG bouwen een gezamenlijk platform om de inschrijving van nieuwe klanten te vergemakkelijken. Dat zal draaien op dé technologie van het moment, blockchain.

Het nieuwe platform zal 'Trust-Hive' heten en is een van de eerste concrete resultaten van het fintechplatform B-Hive van stichters Jurgen Ingels en Wim De Waele. Naast de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en Belfius doen ook Bank Degroof Petercam, verzekeraar AG Insurance (behorend tot Ageas) en de financiële transactiehuizen Swift en Euroclear mee. Van de grootbanken ontbreekt dus alleen ING België. Die bank bleek dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. 

Betrouwbaarheid

Blockchain is het eenvoudigst te omschrijven als een soort database die niet door één centrale organisatie wordt gecontroleerd, maar door meerdere partijen die op het netwerk zijn aangesloten.

Klanten hebben niet altijd een goed zicht op hoe hun identiteitsgegevens worden bewaard.
B-Hive

Het platform wil uitgroeien tot het enige contactpunt voor bedrijven, organisaties en particulieren en hun identiteitsgegevens beheren, zodat bij de aanvraag voor een contract de recentste gegevens automatisch ingevuld worden en de financiële instelling zeker kan zijn van de betrouwbaarheid ervan.

'Vandaag worden juridische entiteiten en in mindere mate particulieren geconfronteerd met lange en niet-gestandaardiseerde inschrijvingsprocessen, vaak nog op papier. Daarna hebben klanten niet altijd een goed zicht op hoe hun identiteitsgegevens beheerd worden', zegt B-Hive in een persbericht.

Samenwerking met Itsme

Het platform gaat samenwerken met de recent gelanceerde identiteitsapp Itsme. 'De klanten zullen kunnen bepalen hoe en tot wanneer hun identiteitsgegevens gedeeld worden met elke organisatie, zoals de Europese privacyregels voorschrijven', beklemtonen de initiatiefnemers.

'Bruikbare toepassingen van de blockchain-technologie staan bovenaan onze agenda. We zijn trots om dit gezamenlijke initiatief te lanceren op de Belgische markt', zegt KBC-CEO Johan Thijs, ook voorzitter van bankenkoepel Febelfin.

Het project krijgt, net als Itsme, de steun van de federale regering.

Er is ook nieuws rond een ander blockchain-initiatief. Een consortium van zeven grote banken waaronder KBC heeft IBM uitgekozen om de Digital Trade Chain (DTC) te bouwen. Dat is bedoeld om kmo's op een efficiëntere en veiligere manier internationale handel te laten verrichten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud