Mobiele bank N26 tankt fors bij

Valentin Stalf, de oprichter van de mobiele bank N26. ©BELGAIMAGE

De Duitse 'bankbestormer' haalt 170 miljoen dollar op en wordt voortaan gewaardeerd op 3,5 miljard dollar.

N26 rolt zijn model al sinds 2016 uit. De mobiele bank mikt uitsluitend op bankieren met de smartphone en gaat er prat op dat klanten op 8 minuten een zichtrekening kunnen openen. N26 biedt ook een pakket aan dat gekoppeld is aan de betaalkaarten van Mastercard, maar ook beleggingsdiensten en bepaalde verzekeringsformules. Die producten worden niet door de Duitse start-up zelf ontwikkeld, maar vaak door andere fintechondernemingen. Het zijn de commissies op dergelijke producten die voor de inkomsten zorgen. Voor de gewone zichtrekeningen rekent N26 geen kosten aan.

De Duitse mobiele bank krijgt al sinds de beginjaren onder meer steun uit Silicon Valley. Peter Thiel - oprichter van de betaaldienst Paypal - zit al jaren aan boord. De Amerikaan legt ook nu weer geld op tafel om de groei van N26 te ondersteunen. Samen met de Chinese internetreus Tencent, het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC en verzekeraar Allianz en enkele andere partijen - die ook al in het kapitaal zaten - spekken ze de bankrekening van de mobiele bank met 170 miljoen dollar.

Dankzij de nieuwe cashinjectie sluit N26 zijn vierde kapitaalronde af met 470 miljoen dollar verse middelen. Sinds haar oprichting zamelde de mobiele bank 670 miljoen dollar in. Ze wordt nu gewaardeerd op 3,5 miljard dollar, waardoor het een van Europa's meest waardevolle start-ups is.

N26 gaat de verse middelen gebruiken om een turbo te zetten op zijn internationale expansie, zijn teams uit te breiden en nieuwe producten te ontwikkelen.

Internationaal

N26 startte in Duitsland, maar telt intussen 3,5 miljoen klanten in 24 landen. Ze lanceerde onlangs haar activiteiten in de Verenigde Staten. In België heeft N26 naar eigen zeggen al meer dan 10.000 landgenoten kunnen overtuigen. 'Maar eigenlijk zitten we al aan vele tienduizenden klanten. We gaan in de richting van 100.000', zei Daniel Calvert, een directielid van N26, eind juni aan De Tijd.

De mobiele bank kreeg in het verleden al kritiek van beveiligingsexperts. Die zijn van oordeel dat de apps van N26 bijzonder kwetsbaar zijn voor 'account hacking'.

Anders gezegd: cybercriminelen kunnen met het grootste gemak de rekeningen van N26 plunderen, omdat de digitale bescherming errond vol gaten zit. N26 nam toen akte van dat 'theoretische' beveiligingsprobleem en zei dat het al het nodige deed om hem op te lossen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect