Moeten KBC en co binnenkort extra buffer aanleggen?

©BELGA

Nationale Bank hakt knoop over een bijkomend stootkussen voor de vier grootste banken van ons land in het najaar door.

De kans bestaat dat de belangrijke banken in ons land, zoals de grootste vier spelers BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING, een extra kapitaalbuffer moeten aanleggen voor de risico’s die ze lopen. De Nationale Bank van België (NBB) onderzoekt als toezichthouder de mogelijkheid daartoe.

Een bank beschermt zich tegen risico’s en de verliezen die daaruit kunnen voortvloeien door een bepaalde hoeveelheid kapitaal aan de kant te zetten. Sedert de financiële crisis van 2008 is het besef van het belang van een voldoende grote buffer sterk gegroeid. Daardoor zijn de toezichthouders van de sector veel strenger geworden en dienden de spelers bijkomende kapitaalbuffers aan te leggen of hun risico’s af te bouwen.

Als de grote banken een extra buffer opgelegd krijgen, beperkt dat opnieuw hun bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld voor dividenden en overnames.

Systeembanken - spelers die belangrijk zijn voor de stabiliteit van het financiële systeem - moeten vaak nog een extra tandje bijsteken. Ze kunnen in aanmerking komen voor internationale normen, maar daarnaast kunnen ook nationale toezichthouders hun grote banken een systeembuffer opleggen. De Verenigde Staten en Nederland behoren tot de landen die dat deden.

Mogelijk gaat België dat voorbeeld volgen. ‘Er is nog geen beslissing genomen, maar de Nationale Bank is wel bezig met een analyse, om na te gaan of er daarvoor redenen zijn of niet’, valt te horen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de toezichthouder de studie in gang zette. Maar dat de grote banken zo zwaar wegen in de economie en dat de sector nog steeds, ondanks zijn crisisdieet, vele malen groter is dan die economie speelt zonder twijfel mee. Ook ligt de grote impact van de crisis in ons land nog vers in het geheugen.

Het is de bedoeling in het najaar knopen door te hakken. Als de grote spelers een extra buffer opgelegd krijgen, beperkt dat opnieuw hun bewegingsvrijheid, bijvoorbeeld om overnames te doen of dividenden uit te keren.

Welke instellingen in België officieel gelden als systeembanken is niet bekend. Naast de genoemde vier staan mogelijk ook de restbank Dexia en relatief kleine spelers als Argenta, AXA Bank Europe en Bank Degroof, dat binnenkort samengaat met Petercam, op de lijst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud