Mogelijk belangenconflict leidt tot vertrek Dierckx bij BNP Paribas Fortis

Filip Dierckx. ©Thierry du Bois

Filip Dierckx, de nummer twee van BNP Paribas Fortis, stapt per direct op bij de bank. Achter zijn vertrek speelt een mogelijk belangenconflict over zijn voorzittersrol bij de hr-dienstverlener SD Worx.

Filip Dierckx heeft ontslag genomen uit al zijn functies bij BNP Paribas Fortis en dat met onmiddellijke ingang, meldt de grootste bank van het land vrijdag in een persbericht. Dierckx, als operationeel directeur de nummer twee van de instelling en daardoor een van de belangrijkste bankiers van België, heeft ook meegedeeld dat hij geen mandaat zal opnemen als niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van BNP Paribas Fortis. Zijn ontslag is donderdag ingegaan.

Het was al bekend dat Dierckx zou vertrekken, maar dat vertrek was pas gepland voor 31 december. Tegelijk was het de bedoeling dat hij aan boord zou blijven als niet-uitvoerend bestuurder.

Belfius

De bank geeft geen reden waarom van die plannen wordt afgeweken en Dierckx na 36 jaar de bank drie weken vroeger verlaat. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter bij concurrent Belfius - als opvolger van Jos Clijsters - wordt door sommigen naar voren geschoven als de belangrijkste reden voor het vervroegde vertrek.

Dierckx heeft interesse getoond voor het voorzittersmandaat bij de staatsbank. Volgens een bron vond hij het daarom niet correct om nog langer aan boord te blijven bij BNP Paribas Fortis en wou hij zo een eventuele ontluizingsperiode vroeger laten ingaan.

Volgens onze informatie werd hij gecontacteerd door de headhunter die de zoektocht leidt, maar het is niet duidelijk of hij ook op de shortlist staat. Toch heet hij goed geplaatst te zijn voor de functie.

SD Worx

Maar er zit volgens meerdere bronnen een andere reden achter het ontslag: een belangenconflict over zijn voorzittersrol bij de Antwerpse hr-dienstengroep SD Worx. En in het bijzonder rond financiële producten (kredieten) die SD Worx heeft bij de bank.

Ik ontken formeel dat er een belangenconflict is.
Filip Dierckx
Voormalige nummer 2 van BNP Paribas Fortis

Dierckx is het daar evenwel oneens mee. 'Mijn beslissing om vervroegd ontslag te nemen is gebaseerd op het feit dat ik vind dat ik niet langer kan functioneren bij de bank omdat ik een sterke interesse heb in de functie van voorzitter bij Belfius, als men me die vraag stelt. Dat is de waarheid. Andere beweringen zijn spijkers op laag water. Ik ontken formeel dat er een belangenconflict is', zegt Dierckx in een reactie.

Hij combineerde tien jaar het voorzitterschap bij SD Worx met zijn topfunctie bij de bank. Voor zover bekend heeft dat nooit problemen opgeleverd. Hans Mariën, de woordvoerder van de bank, wou geen commentaar kwijt.

Verschuivingen

Als gevolg van zijn vervroegd vertrek zullen bepaalde op 1 oktober aangekondigde managementwijzigingen al vervroegd ingaan, meldt de bank nog.

Daniel de Clerck neemt per direct de verantwoordelijkheden op van operationeel directeur (chief operating Officer of COO) en voorzitter van de ondernemingsraad. Franciane Rays krijgt de leiding over de afdelingen ALM & Treasury, Tax en Economic Research en Khatleen Pauwels, die nu verantwoordelijk is voor E2E Operations Customers & Accounts, volgt Daniel de Clerck op als hoofd van E2E Operations.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud