Advertentie
Advertentie

Nationale Bank: 'Banken moeten zich meer voorbereiden op harde brexit'

Als de deal die Theresa May in december bereikte met de Europese Commissie wordt verworpen, komt een 'hard brexit' weer een stapje dichterbij. ©Photo News

In navolging van de Europese bankenwaakhond roept de Nationale Bank de Belgische financiële instellingen op zich intenser voor te bereiden op een harde brexit.

Niet dat de Belgische banken en verzekeraars de voorbije maanden nog geen inspanningen hebben geleverd in de aanloop naar 29 maart, de datum waarop het VK in principe uit de Europese Unie stapt.

Volgens de Nationale Bank hebben de meeste Belgische financiële instellingen al heel wat vooruitgang geboekt in het identificeren van de risico's die aan de brexit zijn gelinkt en werden er ook al passende maatregelen getroffen. 'In vergelijking met de rest van de eurozone, zit België zelfs vooraan in het peloton', valt te horen bij een bevoorrecht waarnemer. 'Er zijn nergens issues vastgesteld. Maar sommige kleinere spelers kunnen wel wat aangespoord worden om alert te blijven en niet te berusten.'

Harde brexit komt dichterbij

Vandaar ook de mededeling die de Nationale Bank vrijdag uitstuurde. Dat de financiële instellingen hun brexit-plannen slechts in beperkte mate hebben geactiveerd kan immer een risico vormen, is de boodschap. Want ook al zijn we nauwelijks 100 dagen verwijderd van de cruciale deadline van 29 maart, niemand weet vandaag of het VK de EU zal verlaten met een nieuw samenwerkingsakkoord.

De Britse premier Theresa May bereikte vorige maand wel een deal met de Europese Commissie, maar de verwachting is dat dat akkoord later deze maand wordt verworpen door het Lagerhuis. Een 'hard brexit'-scenario waarbij alle bestaande handelsakkoorden tussen de EU en het VK worden opgeblazen, komt zo een stap dichterbij.

De nationale toezichthouder wijst er op dat financiële instellingen na de brexit een nieuwe vergunning zullen moeten indienen bij de bevoegde autoriteiten om hun dagelijkse werking veilig te kunnen stellen en dat er clausules van hun overeenkomsten met bepaalde tegenpartijen zullen moeten gewijzigd worden. Tegelijk hamert de Nationale bank er op dat banken en verzekeraars hun klanten op de hoogte moeten houden van wat er mogelijk kan veranderen. 

De meeste instellingen hebben die les ook begrepen en hebben al heel wat voorbereidingen getroffen. 'Maar er bestaat nog een aantal instellingen die denken geen impact te ondervinden omdat ze niet rechtstreeks zijn blootgesteld aan de Britse economie,' vult de waarnemer aan. 'Maar in de praktijk kan een hard brexit ook voor hen gevolgen hebben. De contracten waarmee ze zich indekken voor hun krediet- en renterisico's, worden bijvoorbeeld verwerkt in Londense clearinghuizen.' 

Derivatencontracten

Als het VK zonder deal uit de Europese Unie stapt, riskeren die rente- en derivatencontracten niet of veel moelijker verwerkt te kunnen worden.

De Europese Commissie besliste eerder al dat de vergunningen van die derivatencontracten met twaalf maanden worden verlengd om te vermijden dat de financiële instellingen die ze gebruiken al te zware problemen zouden hebben. Banken en verzekeraars worden aangemaand om van die extra tijd gebruik te maken om hun derivatencontracten over te plaatsen naar clearinghuizen die gevestigd zijn in de Europese Unie. 

'Twaalf maanden extra lijkt veel, maar het aanpassen van die contracten vergt enorm veel tijd,' zeggen insiders daarover. 'Wie nu in actie schiet, kan nog net alles in orde krijgen voor de gevolgen van een hard brexit echt voelbaar worden.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud