Onderzoek naar Degroof Petercam wegens witwasgebreken

De statige hoofdzetel van Bank Degroof Petercam in Brussel. ©Dieter Telemans

Een audit van de toezichthouder voor de financiële sector bracht onregelmatigheden over de naleving van de antiwitwasregels aan het licht bij Bank Degroof Petercam. Dat vernam De Tijd. Degroof Petercam ontkende woensdagavond dat het zich aan witwassen zou hebben bezondigd.

Woensdag raakte bekend dat er mogelijk beweging komt in het aandeelhouderschap van Degroof Petercam, na de vier grootbanken de belangrijkste speler in ons land voor privaatbankieren. Een deel van de bank, volgens sommigen zelfs de hele instelling, kan in de etalage belanden. Onder meer Belfius wordt in de sector vaak genoemd als mogelijke koper.

Maar het ziet ernaar uit dat het dossier doorkruist wordt door een onderzoek bij de Nationale Bank naar respect voor de regels tegen het witwassen van geld. De Standaard maakte woensdag melding van de witwasperikelen en een dossier daarover bij de toezichthouder.

De Nationale Bank wou in een reactie geen enkele commentaar kwijt.

Zes maanden

Meerdere bronnen zeggen aan De Tijd dat het gaat om een onderzoek dat al zeker zes maanden aan de gang is. De Nationale Bank voerde een audit uit bij de instelling en daarbij kwamen talrijke onregelmatigheden aan het licht, valt te horen.

Er is nog geen duidelijkheid over de aard ervan. Het lijkt wel vast te staan dat het onderzoek nog niet meteen kan worden afgesloten, wat een indicatie is van de omvang van het dossier. Het is ook nog afwachten wat de gevolgen, zoals een mogelijke boete, kunnen zijn en of het dossier ook een strafrechtelijk hoofdstuk krijgt. 

Ontkenning

Degroof Petercam weerlegde woensdagavond formeel elke beschuldiging van feiten van witwassen, maar ontkent niet dat er tijdens een audit gebreken aan het licht zijn gekomen in de procedures. 'De Nationale Bank heeft tijdens een audit met betrekking tot het vermijden van witwassen aanbevelingen geformuleerd die momenteel geïmplementeerd worden. Het ging dus niet om een onderzoek van de Nationale Bank voor feiten van witwassen bij de bank', aldus de bank. 

'De audit, zoals de Nationale Bank er regelmatig uitvoert bij de financiële instellingen die ze controleert, betrof de procedures voor interne controle van Degroof Petercam rond preventie van witwassen. Degroof Petercam benadrukt in een reactie dat het naleven van de wetgeving en regels voor de bank van het grootste belang is', klinkt het nog. 

Optima Bank

Met haar optreden toont de Nationale Bank opnieuw dat ze haar taak als toezichthouder ernstig neemt. De voorbije jaren greep ze al in bij onder meer Optima Bank, de beursvennootschap Weghsteen en onlangs nog bij RES Prepaid in Leuven, de aanbieder van een alternatief betaalsysteem. Daar was ook telkens sprake van audits en inbreuken, zij het meestal van een andere aard.

De aandacht van de financieeltoezichthouders voor witwassen is de laatste tijd sterk verhoogd. Dat verklaart mee waarom er nu regelmatig grote probleemdossiers opduiken, zoals bij ING, Danske Bank en Swedbank. Zelfs Triodos Bank werd onlangs door De Nederlandsche Bank, de tegenhanger van onze Nationale Bank, op de vingers getikt voor ontoereikende antiwitwassystemen.

De witwasaffaires kostten de Europese banken de afgelopen zes jaar al zo'n 14 miljard euro aan boetes, berekende de kredietbeoordelaar Moody's begin deze maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud