Advertentie

NBB neemt coöperatief kapitaal in het vizier

©Photo News

De Nationale Bank (NBB), de toezichthouder op de financiële sector in ons land, voert een onderzoek naar coöperatief kapitaal bij banken en verzekeraars. Dat kan leiden tot concrete maatregelen, vernam De Tijd. Meerdere bronnen bevestigen het nieuws. 

België heeft niet zulke goede ervaringen met coöperatief kapitaal in de financiële sector. Dat heeft vooral te maken met de impact van de implosie van Dexia op de Arco-coöperanten, die in het slechtste geval heel wat geld dreigen te verliezen.

Dat dossier zette de Nationale Bank er mee toe aan de denkoefening over coöperatief kapitaal op te starten. ‘Coöperatief kapitaal begint zulke proporties aan te nemen dat het grondig moet worden bekeken’, zegt een bron. ‘Een belangrijke functie van kapitaal is de capaciteit om verliezen te absorberen. Men moet zich afvragen of dat hier wel het geval is. Als er verliezen moeten worden geleden, moet men zeker zijn dat coöperatief kapitaal daarvoor kan worden aangesproken. De ervaring heeft getoond dat dat problemen kan opleveren.’ Een van de heikele punten is dat coöperaties veel minder snel dan andere aandeelhouders in geval van nood geld kunnen mobiliseren.

De Nationale Bank is nog niet klaar met haar oefening en de juiste timing is ook niet bekend. De toezichthouder heeft de handen nu alleszins meer dan vol met de grondige doorlichting van enkele banken in het kader van de overdracht van de controle erop naar de Europese Centrale Bank, in de tweede jaarhelft.

Penaliseren

De denkoefening van de Nationale Bank kan uitmonden in concrete beleidsmaatregelen voor coöperatieve banken en verzekeraars, maar het is onduidelijk welke vorm die kunnen krijgen. Sommigen vrezen voor het penaliseren van coöperatief kapitaal, bijvoorbeeld door het minder te laten wegen in de verplichte kapitaalbuffers. Anderen sussen zeggen dat de toezichthouder vooral focust op coöperatieve aandeelhouders die sterk afhangen van één bank of verzekeraar.

In elk geval zaait het onderzoek van de Nationale Bank onrust in de sector, waar ook al bang wordt gekeken naar de mogelijke gevolgen van een oplossing voor het Arco-dossier. Enkele weken geleden deed één ontwerpbepaling in een koninklijk besluit die circuleerde in de Wetstraat, maar die nooit echt op tafel belandde, al het gerucht ontstaan dat andere banken moeten meebetalen om de Arco-spaarders te vergoeden.

De denkoefening roept ook vragen op over de kansen van New B, de coöperatie die een duurzame bank wil worden, om nog aan een licentie van de Nationale Bank te geraken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud