Nederlanders kopen vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden

Stephane Mercier en Thomas Vanderlinden besloten eind jaren 90 de krachten te bundelen. Nu verkopen ze hun vermogensbeheerder aan Van Lanschot Kempen.

De Belgische markt voor kleinere luxebankiers en vermogenshuizen wordt verder uitgedund nu het Nederlandse Van Lanschot Kempen de controle neemt over het Antwerpse Mercier Vanderlinden.

Van Lanschot Kempen , de oudste financiële instelling van Nederland, was al een tijd op zoek naar overnames in België en heeft nu een prooi beet. De Nederlanders nemen een meerderheidsbelang van 70 procent in het Antwerpse Mercier Vanderlinden. Dat heeft zo'n 3,4 miljard euro aan klantentegoeden onder beheer. Tegen 2025 zouden de Nederlanders de volledige controle krijgen over het Antwerpse huis. Hoeveel Van Lanschot Kempen betaalt, wordt niet bekendgemaakt.

8,4 miljard euro
Met Mercier Vanderlinden erbij zal Van Lanschot Kempen in België 8,4 miljard euro aan klantentegoeden onder beheer hebben.

De Nederlanders winnen dankzij de deal flink aan gewicht op de Belgische markt voor vermogensbeheer en private banking. Van Lanschot Kempen, sinds begin jaren 90 actief in ons land, heeft ongeveer 5 miljard euro aan vermogens onder beheer. Daarmee is het een van de grotere nichespelers in België.

Kritische grens

Met Mercier Vanderlinden erbij krijgt Van Lanschot Kempen bijna 9 miljard euro onder beheer. Dat is net onder 10 miljard euro, wat sommige experts als de kritische grens beschouwen om op de langere termijn winstgevend te blijven in een wereld met ultralage rentevoeten en strengere regelgeving. Dankzij de deal krijgt Van Lanschot toegang tot de interessante Brusselse markt. Mercier Vanderlinden heeft naast een kantoor in Antwerpen en Waregem ook een vestiging in de hoofdstad, de Nederlanders niet.

Het is niet de bedoeling dat de merknaam Mercier Vanderlinden verdwijnt. Beide instellingen blijven zelfstandig opereren en gaan op een aantal terreinen samenwerken. Van Lanschot Kempen zal instaan voor de klantendeposito's, het navolgen van de regelgeving en de IT, geeft Thomas Vanderlinden mee. 'Tegelijk zullen onze klanten toegang krijgen tot kredietoplossingen van Van Lanschot.' Oprichters Thomas Vanderlinden en Stéphane Mercier blijven trouwens als managing partner actief in de onderneming.

Devos-Lemmens

Mercier Vanderlinden ontstond eind jaren 90 toen de families Mercier en Vanderlinden, die fortuin hadden gemaakt met investeringen in de spaarbank Anhyp, de sauzenfabrikant Devos-Lemmens en de Frisk-muntjes, besloten de krachten te bundelen.

Maar nu ook private banks en vermogensbeheerder steeds strengere regels opgelegd krijgen achtte de groep de tijd rijp om naar een sterke partner te zoeken, vertelt Thomas Vanderlinden. 'Nu kunnen we ons volop toeleggen op wat ons het nauwst aan het hart ligt: vermogensbeheer mét persoonlijke betrokkenheid in onze relatie met klanten.'

Waarnemers merken op dat de timing om te verkopen alvast goed gekozen was. Mercier Vanderlinden deed het de voorbije jaren lang niet slecht: tussen 2015 en 2016 slaagde het Antwerpse huis erin zijn nettowinst nagenoeg te verdubbelen naar net geen 10 miljoen euro. Dat straalt allicht ook af op de waarderingen die op het bedrijf worden gekleefd in deze deal. De 'multiples' die in de private bankingbranche worden gehanteerd om een overnamebedrag te berekenen zijn vaak twintig keer de netto operationele winst na belastingen, 3 tot 5 procent van het vermogen onder beheer en het eigen vermogen van de groep, zeggen experts.

De digitalisering, strengere regelgeving en de lage rente dwingen de vermogensbeheerders en private banken al een tijd om schaalgrootte te creëren en op het overnamepad te gaan.

De digitalisering, strengere regelgeving en de lage rente dwingen de vermogensbeheerders en private banken al een tijd schaalgrootte te creëren en op het overnamepad te gaan. Het Nederlandse ABN AMRO verdubbelde in omvang in België door twee jaar geleden de privatebankingpoot van het Franse Société Générale in ons land op te slorpen.

Ook onder de kleinere spelers beweegt wat. Het Antwerpse Dierickx Leys Private Bank Leys Private Bank nam onlangs de beurshuizen Lawaisse en Van Goolen over, terwijl eerder dit jaar bekend raakte dat het Belgisch-Nederlandse Wealtheon de krachten bundelt met de Gentse financieel adviseur Torrebos Consult. Vorige week raakte bekend dat het Antwerpse Merit Capital allicht een nieuwe eigenaar krijgt, minder dan drie jaar nadat het werd overgenomen door het Britse Duet Group.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud