Advertentie

NewB vraagt coöperanten vers geld

NewB is nog altijd op zoek naar een banklicentie. ©Photo News

De coöperatieve bank vraagt binnenkort een banklicentie aan bij de Nationale Bank. Tegelijk wil ze opnieuw geld ophalen bij haar coöperanten.

NewB werd in 2011 boven de doopvont gehouden door vakbonden en middenveldorganisaties. Ze wilden een alternatieve coöperatieve ethische bank oprichten die totaal anders zou bankieren dan de banken die in 2007-2008 de financiële crisis veroorzaakten.

Maar tot nog toe is het niet gelukt om van de Nationale Bank een banklicentie te krijgen. Binnenkort waagt de coöperatie een nieuwe poging, staat op de agenda van de algemene vergadering die zaterdag plaatsvindt. NewB klopt tegelijk nog eens bij zijn 52.000 coöperanten aan voor vers geld.

Verlies

NewB heeft nauwelijks inkomsten en boekte vorig jaar een verlies van 2 miljoen euro. Het gecumuleerd verlies is ondertussen opgelopen tot 7,2 miljoen euro. Het eigen vermogen zakt van 10 naar 8 miljoen euro. 

2
miljoen
NewB heeft nauwelijks inkomsten en boekte vorig jaar een verlies van 2 miljoen euro.

Hoeveel geld NewB wil ophalen, is niet bekend, maar het is duidelijk dat het ook nieuwe coöperanten hoopt te mobiliseren. De fondsenwerving zal via een nieuwe coöperatie verlopen. Als het door de Nationale Bank vereiste bedrag is opgehaald en NewB een banklicentie krijgt, fuseert die coöperatie met NewB. 

NewB lanceerde in 2015 samen met MasterCard een prepaidbetaalkaart. Er zijn nu 6.000 kaarten in omloop. Vorig jaar leverde de kaart 37.000 euro inkomsten op, onvoldoende om de kosten te dekken. NewB heeft 15 mensen in dienst.

Vorig jaar werd Tom Olinger (ex-Crelan) aangesteld als afgevaardigd bestuurder, naast CEO Dirk Coeckelbergh. Op de vorige algemene vergadering besliste NewB dat het coöperatieve activiteiten kan ontplooien in nieuwe sectoren als crowdfunding en verzekeringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud