NewB ziet cash snel opdrogen

©Photo News

NewB maakte in 2014 ruim 1 miljoen euro verlies. De coöperatieve bank in oprichting vindt maar geen sterke aandeelhouder en gaat een institutionele kapitaalronde lanceren.

NewB is de coöperatieve ethische bank die enkele tientallen middenveldorganisaties willen oprichten. Het project telt ruim 48.000 particuliere coöperanten. Na twee jaar wroeten zijn er nog steeds geen commerciële inkomsten en is er geen uitzicht op de nodige banklicentie.

De Nationale Bank stelde als voorwaarde dat NewB minstens één grote financiële partner als referentieaandeelhouder aan boord zou halen. CEO Dirk Coeckelbergh heeft naar eigen zeggen tientallen gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen. Maar dat leidde niet tot resultaat, staat in NewB's pas gepubliceerde jaarverslag.

De bank in oprichting kijkt daarom naar een alternatieve oplossing: een grote kapitaalronde bij institutionele investeerders. 'Als een coöperatie over voldoende vast kapitaal beschikt, dat voldoende lang geïnvesteerd blijft, zou dat volgens de Nationale Bank ook de nodige waarborgen kunnen bieden. Het management werkt nu ook verder op deze piste', zegt NewB. Daarvoor moet de coöperatie wel een prospectus indienen bij die andere financiële toezichthouder, de FSMA. Eerdere pogingen kregen geen groen licht.

Het wordt geen makkelijke zaak om professionele investeerders te overtuigen. NewB probeerde de voorbije maanden al bedrijven en non-profitorganisaties te overhalen om speciale C-aandelen te kopen, waarvoor een inbreng van 200.000 euro vereist is. 'We moeten in alle eerlijkheid vaststellen dat veruit de meeste partijen uiteindelijk beslisten om niet te investeren', erkent NewB.

De coöperatie hoopt hoe dan ook tegen eind dit jaar een 'stevig aanvraagdossier' te kunnen indienen voor een banklicentie. Sinds kort is het niet meer de Nationale Bank, maar de Europese Centrale Bank die het definitieve fiat moet geven. 'Dit zou moeten kunnen in de loop van 2016', geeft NewB als nieuwe timing.

NewB kon in 2014 zijn kapitaal opkrikken van 1,3 miljoen naar 3,8 miljoen euro. Die stijging is te danken aan de inbreng van nieuwe coöperanten en de verhoogde investeringen van bestaande coöperanten. Het maximumbedrag werd in januari 2014 opgetrokken van 20 euro naar 120 euro, en in december 2014 nog eens van 120 euro naar 1.000 euro. Het geld van particuliere coöperanten is echter ruim onvoldoende om een bank te lanceren. NewB schatte zelf dat daar circa 60 miljoen euro voor nodig is en dus moeten professionele investeerders aan boord gehaald worden.

Het verzamelde coöperantengeld vloeit in de huidige fase ook weer snel uit het bedrijf. NewB klokte in 2014 af op een verlies van 1,1 miljoen euro, na een verlies van 878.000 euro een jaar eerder. Veruit de grootste kostenpost wordt gevormd door de erelonen voor experten, ruim 275.000 euro in 2014. Na aftrek van de opeengestapelde verliezen sinds de oprichting blijft er van de 3,8 miljoen euro kapitaal maar netto 1,6 miljoen euro aan eigen vermogen over.

Betaalkaart

Ook de lancering van de NewB card, een betaalkaart 'met duurzaamheid als uitgangspunt', loopt vertraging op. De kaart moet NewB's eerste commerciële inkomsten opleveren en was aangekondigd voor april 2015. Volgens Coeckelbergh wordt de kaart op de komende algemene vergadering van 13 juni gepresenteerd. 'Het moet een product worden dat aanslaat, omzet genereert, rendabel is en NewB in de markt zet.' NewB's omzet in 2014 kwam uit op een schamele 7.300 euro, de opbrengst uit enkele evenementen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud