Advertentie

NewB zoekt vers geld

©Photo News

De coöperatieve bank in wording NewB wil zijn kapitaal met 3,5 miljoen euro verhogen. De maximale inlage per coöperant wordt in een klap opgetrokken van 120 naar 1.000 euro.

NewB stelt het plan voor een kapitaalverhoging zaterdag voor aan de algemene vergadering. Daar zal ook een eerste product gelanceerd worden.'Een eerste concrete en tastbare stap naar de realisatie van de bank, en naar eerste productinkomsten', is het enige wat NewB erover kwijt wil. Er zijn 825 van de circa 48.000 coöperanten ingeschreven voor de aandeelhoudersvergadering.

NewB is een project dat na de bankencrisis ontstond uit middenveldorganisaties die een alternatieve bank uit de grond wilden stampen. De coöperatieve probeert nu al enkele jaren een banklicentie te bekomen. Er is echter nog steeds geen sterke partner gevonden die kernaandeelhouder wil worden, een eis van de toezichthouders.

'Met toezichthouder FSMA is een juridische weg afgesproken voor de indiening van een prospectus. Verder lopen er gesprekken met financieel sterke en beslagen partners om een referentie-aandeelhouder te vinden. Dat is nog altijd de zekerste weg naar een banklicentie en dus naar een volwaardige bank', zegt het bedrijf in een persbericht.

Om alle plannen mogelijk te maken is volgens NewB voorfinanciering onontbeerlijk en wordt daarom een kapitaalsverhoging van 3,5 miljoen euro voorgesteld. Bedoeling is om de maximale inlage per coöperant op te trekken van 120 euro tot 1.000 euro voor natuurlijke personen en tot 5.000 euro voor rechtspersonen. 'De stap naar concrete producten rechtvaardigt dat', vindt NewB.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud