Nieuwe actiegroep van Arco-coöperanten

De actiegroep Arcoparia's wil dat de gedupeerde Arco-coöperanten helemaal worden vergoed. ©Photo News

Zowat 2.000 Arco-coöperanten hebben zich verenigd in Arcoparia's, de derde actiegroep al in het dossier. Ze werken samen met de tegenhangers van Geld terug van Arco.

Door de val van Dexia en de vereffening van Arco, de vroegere financiële arm van het ACW (nu Beweging.net), zagen bijna 800.000 Arco-coöperanten hun belegging in rook opgaan. In totaal gaat het om 1,5 miljard euro. De meesten wachten gelaten op een oplossing, maar meerdere duizenden anderen verenigden zich om actie te voeren.

Zo is er Arcopar Actieteam, dat 8.000 tot 9.000 leden telt. Het sloeg de handen in elkaar met advieskantoor Deminor voor een rechtszaak tegen onder meer Belfius (ex-Dexia Bank België). Geld terug van Arco, dat ruim 1.000 coöperanten vertegenwoordigt, klopte aan bij advocaat Geert Lenssens en zijn confrater Niels Van Campenhout van het Brusselse kantoor SQ Law voor een juridische procedure, ook tegen Belfius als verkoper van de Arco-deelbewijzen.

Nu blijkt eveneens de groep Arcoparia's te bestaan. Die is al actief sinds 2015, maar bleef al die tijd onder de radar. Nochtans voerde de groep al geregeld actie. Zo legde ze diverse CD&V-politici, onder wie de ministers Koen Geens en Kris Peeters, op de rooster wanneer die ergens acte de présence gaven. CD&V is betrokken bij het dossier wegens de banden met Beweging.net. Arcoparia's, dat zichzelf politiek volledig neutraal noemt, heeft ook een petitieactie lopen.

100 procent   

Volgens Eddie Schild van de groep telt die zo’n 2.000 leden. Ze namen ook Lenssens en Van Campenhout onder de arm. Want Arcoparia's sluit juridische acties evenmin uit. 'We gaan voor 100 procent terugbetaling van onze inleg, eventueel langs de rechtbank als de regering niet met een ander voorstel op de proppen komt', zegt Schild.

Aanvankelijk konden de Arco-coöperanten rekenen op 100 procent via de in 2008 toegezegde staatswaarborg. Toen die juridisch onderuit werd gehaald, kwam het plan B in de plaats, in de vorm van een vergoeding ten belope van 40 procent. Maar eerder deze week meldde De Tijd dat de compensatie op last van Europa nog naar beneden moet.

'Dat is een lachertje. Dat kan totaal niet', zegt Schild die eraan toevoegt dat zijn groep de volgens hem vele loze politieke beloften beu is. Arcoparia's waarschuwt de regering, die een oplossing voor Arco in het regeerakkoord opnam, voor de politieke gevolgen als een goede regeling uitblijft.

'Verstotelingen'

De naam Arcoparia's is een allusie op de laagste sociale klasse in India, de paria's. Schild noemt de Arco-coöperanten wegens hun behandeling door de overheid 'verstotelingen'. 'Het zijn meestal mensen van de arbeidersklasse die hard hebben moeten werken om hun spaargeld bij elkaar te krijgen.'

Arcoparia's scheurde zich af van Arcopar Actieteam. Volgens sommigen bestaat die laatste groep niet meer. Maar Bart Berghmans van Arcopar Actieteam zegt dat dat niet klopt. 'We hebben ons wel wat rustiger gehouden. We wachten af tot er meer duidelijkheid is.'

De nieuwe groep werkt samen met Geld terug van Arco - zo trokken ze samen al enkele keren naar de Wetstraat voor een gesprek met de taskforce van de regering - en sluit een fusie niet uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud