Nieuwe CEO Deutsche Bank: 'De lat moet hoger'

De nieuwe CEO Christian Sewing (rechts) naast zijn voorganger John Cryan. ©REUTERS

Solide is niet goed genoeg en de kosten moeten onder controle. Met die boodschap stuurt de nieuwe CEO Christian Sewing een duidelijk signaal aan de dure en weinig rendabele zakenbankiers van Deutsche Bank.

Christian Sewing is met onmiddellijke ingang de nieuwe topman van Deutsche Bank . Hij volgt John Cryan op, zo heeft Deutsche Bank zondagavond bekendgemaakt. Daarmee worden eerdere mediaberichten bevestigd. 

De machtswissel is niet onverwacht. Cryans positie stond al enige tijd onder druk door de zwakke prestaties van de grootste bank van Duitsland. De jongste winstwaarschuwing is pas een maand oud en vormde de spreekwoordelijke druppel. 

Solide is niet goed genoeg

In een open brief aan de medewerkers van de bank zet Sewing dan ook meteen de toon. 'Het spreekt vanzelf dat we opnieuw winstgevend willen en moeten worden.'

De financiële sector verandert razendsnel en dat plaatst ons voor een grote uitdaging, schrijft hij. Op financieel vlak is de bank opgeschoond, maar daarmee is het werk niet af. 'We moeten sneller en duidelijker beslissingen nemen, beter samenwerken en teamgeest centraal plaatsen in alles dat we doen.' Met die woorden geeft Sewing aan dat de logge bedrijfscultuur van het Duitse bankinstituut op de schop moet.

Het spreekt vanzelf dat we opnieuw winstgevend willen en moeten worden.
Christian Sewing
Nieuwe ceo Deutsche bank

De resultaten moeten zowel via de inkomsten als via het drukken van de kosten omhoog, schrijft Sewing. 'De start van het jaar was solide, maar solide kan niet onze ambitie zijn.'

De kosten mogen van de nieuwe baas dit jaar de 23 miljard euro niet overstijgen. 'Daarover valt niet te onderhandelen', klinkt het ferm. Dat is een duidelijke vingerwijziging naar de dure zakenbankiers. Bij die groep liep de voorbije jaren onder de codenaam Colombo een besparingsplan, maar volgens de krant Frankfurter Allgemeine (FAZ) werd dat onder afscheidnemend CEO Cryan maar halfslachtig uitgevoerd.

Kroonprins

Sewing (47) was tot nu toe samen met Marcus Schenck de vice-CEO. Hij is al zijn hele werkzame leven in dienst van Deutsche Bank. Naar verluidt is zakenbankier en Goldman Sachs-veteraan Schenck, lange tijd gezien als 'kroonprins' bij Deutsche Bank, van plan op te stappen.

Sewing is de derde topman van Deutsche Bank in een periode van zes jaar tijd.

Met de benoeming van Sewing lijkt voorzitter Paul Achleitner aan te geven dat de focus bij Deutsche Bank meer op consumenten- en bedrijfsbankieren komt te liggen en minder op zakenbankieren.

Achleitner incasseerde vorige week nog bakken kritiek in Duitsland omdat hij dure 'Wall Streeters' als ex-Merrill Lynch topman John Thain in de raad van bestuur loodste, ten koste van vertegenwoordigers van het Duitse bedrijfsleven. 'Waar heeft Duitsland Deutsche Bank eigenlijk nog voor nodig?', donderde FAZ, de bijbel van financieel Frankfurt, in een scherp commentaar

Sewing was niet alleen tot nog toe chef van de retailbank. Hij startte in 1989 zijn carrière bij de consumententak, bij het filiaal in de provinciestad Bielefeld. 

Wat is het probleem van Deutsche Bank?

Deutsche Bank, met oprichtingsjaar 1870 even oud als de Duitse natie, kampt al jaren met een structureel probleem. Ondanks herhaalde bedelrondes bij de aandeelhouders heeft de Duitse grootbank een kapitaalbuffer die flinterdun oogt in vergelijking met de gigantische balans

De grote balans vloeit voort uit de grote ambities van de bank om met de groten van Wall Street te concurreren. Maar terwijl een JPMorgan op een rendabele Amerikaanse thuismarkt kan terugvallen, kampt Deutsche met een structureel onrendabele Duitse spaarmarkt

Komt daar bij dat de ontslagen Britse CEO John Cryan een reputatie had als ongeleid projectiel, die regelmatig met straffe uitspraken zijn eigen ruiten ingooide en via een serie winstwaarschuwingen - de jongste is een paar weken oud - zoveel krediet had verspeeld dat zijn positie onhoudbaar werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud