Nieuwe ING-baas zal niet meer verdienen dan voorganger Hamers

ING-topman Ralph Hamers kondigde eind februari zijn vertrek naar het Zwitserse UBS aan. ©Dieter Telemans

De opvolger van ING-baas Ralph Hamers hoeft niet te rekenen op een fors hoger loon bij de Nederlandse grootbank.

Dat leert het jaarverslag dat ING donderdag publiceerde. Bij de grootste bank van Nederland staat de verloning van de top weer volop in de aandacht sinds CEO Ralph Hamers eind februari aankondigde dat hij vanaf juli aan de slag gaat bij het Zwitserse UBS.

De 54-jarige bankier kan er een pak meer verdienen dan in Nederland. Als CEO van ING had Hamers vorig jaar recht op een vergoeding van 2,02 miljoen euro - een vast salaris van 1,75 miljoen euro en een pakket aandelen ter waarde van 266.000 euro - leert het jaarverslag. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Maar Sergio Ermotti, die in november bij UBS definitief de fakkel doorgeeft, kreeg in 2018 een vergoeding van 13,3 miljoen euro.

Om de lonen voor zijn toplui meer op het niveau te brengen van dat van de toplui van beursgenoteerde bedrijven met een gelijkaardige omvang in Europa poogde ING twee jaar geleden het salaris van zijn CEO met 50 procent op te krikken. Maar na een storm van protest, ook in de politieke wereld, bond de bank in. 

Nu blijkt de groep zich definitief gewonnen te geven met een nieuw loonvoorstel dat een pak minder ambitieus is. Tot nog toe vergeleek de bank het loon van haar topman met dat van de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven van Europa. Nu meet ING zich met een veel bescheidener 'peergroup' van 16 bedrijven, waaronder sectorgenoten zoals ABN AMRO of Deutsche Bank, maar ook Ahold Delhaize en Philips. 

ING zegt voorts dat het loon van zijn topman voortaan gematigd wordt opgetrokken en dat het salaris plots met een grote stap verhogen niet gewenst is. Eventuele bonussen zullen enkel in aandelen worden uitgekeerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud