Advertentie
Advertentie

Nieuwe topman gaat met bezem door Deutsche Bank

©AFP

John Cryan, de nieuwe sterke man bij Deutsche Bank, wil komaf maken met de schandaalsfeer rond de bank en kondigt aan stevig te zullen snoeien in de kosten.

De 54-jarige Brit kwam vorige maand mee aan het roer van Deutsche  Bank  , nadat co-CEO Anshu Jain onverwacht opzij geschoven werd. Mede-CEO Jürgen Fitschen blijft in een overgangsfase nog op post, maar in de praktijk is Cryan nu al de nieuwe sterke man.

De Brit liet in zijn toelichting bij de kwartaalcijfers geen twijfel bestaan over zijn intenties. Het hele bedrijf, dat actief is in zestig landen en 99.000 werknemers telt, moet op de schop. 'Verandering kan disruptief zijn, maar status quo is geen optie', zegt hij in een publiek gemaakte e-mail aan het personeel.

11 miljard euro
De som van alle boetes en schikkingen die Deutsche Bank betaalde in diverse schandalen sinds de financiële crisis

Zijn analyse is spijkerhard: er is te weinig discipline, te weinig efficiëntie en de kosten lopen 'onaanvaardbaar hoog' op. Zijn grootste kopzorg is de sluier van scandalitis die al maanden rond de bank hangt. Of het nu om de manipulatie van de goudprijs, de Libor-rente of wisselkoersen ging, telkens dook de naam van Deutsche Bank op als een van de betrokken banken. De schikkingen en boetes als gevolg van de schandalen kostten de bank al 11 miljard euro. 'Ze maken al onze operationele kostenbesparingen teniet', zegt Cryan. Het einde is nog niet in zicht. 'We verwachten dat de procesvoering ook in de komende kwartalen een last zal zijn', zegt de bank.

Deutsche Bank, met een geschiedenis die teruggaat tot 1870, gold decennialang als een symbool en een steunpilaar van de Duitse economie. Maar nu kijken de Duitsers met gemengde gevoelens naar de bank, omdat ze bijna in elk bankenschandaal genoemd wordt.

We moeten gedisciplineerd zijn in hoe, waar en met wie we zaken doen
John Cryan
co-CEO Deutsche Bank

'Masters of the universe'

Jain en Fitschen hadden nochtans al meermaals de bedrijfscultuur binnen de bank te veranderen, maar in de praktijk waanden sommige traders en bankiers zich nog steeds 'masters of the universe', met dubieuze en mogelijk illegale transacties tot gevolg. Deutsche Bank bevestigt intern onderzoek te doen naar een mogelijke grote witwaszaak waarbij Russische klanten betrokken zijn. De bank maakt melding van een 'significant' volume aan beurstransacties in Londen en Moskou, die het spiegelbeeld van elkaar waren. Cryan wil nu ook op het terrein een stijlbreuk. 'We moeten gedisciplineerd zijn in hoe, waar en met wie we zaken doen', zegt hij.

De kwartaalcijfers waren overigens best goed. De nettowinst verdrievoudigde op jaarbasis tot 818 miljoen euro en de omzet steeg met 17 procent tot 9,2 miljard euro. Toch vindt de Brit, die in tegenstelling tot zijn voorganger Jain goed Duits spreekt, dat Deutsche Bank haar aandeelhouders in de steek laat. 'De kwartaalcijfers zijn geen reflectie van het enorme potentieel van de groep', vindt Cryan. Het staat in de sterren geschreven dat de nieuwe baas binnenkort met een drastisch herstructureringsplan op de proppen zal komen. Dan moet ook duidelijk worden welke rol Deutsche Bank België zal spelen in de afgeslankte groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud