'Nog maanden voor uitsluitsel over Dexia-factuur'

©BELGA

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil voorlopig niet veel kwijt over het standpunt van Eurostat dat de kapitaalverhoging voor Dexia wel degelijk op de federale begroting moet worden ingeschreven. 'Dit is een preliminair advies met een aantal vragen waar we voor 12 december op moeten antwoorden', reageert hij bij monde van zijn woordvoerder. 'Het kan nog maanden tot een jaar duren voor we een finaal antwoord hebben.'

De begroting van 2012 dreigt er een stuk minder gunstig uit te zien dan gepland door de regering van premier Elio Di Rupo. De 2,9 miljard die België gaat lenen voor de kapitaalverhoging van restbank Dexia, moet volgens de Europese statistiekdienst Eurostat ingeschreven worden in de begroting.

In een brief van 27 november van Eurostat aan voorzitter Jean-Marc Delporte van het Instituut van de Nationale Rekeningen (INR) stelt Eurostat dat de kapitaalverhoging moet worden gezien als een uitgave en niet als een investering. Dat betekent dat het bedrag moet ingeschreven worden in de begroting. De regering had gehoopt dat bedrag buiten de begroting te kunnen houden, waardoor enkel de staatsschuld zou aangroeien. Het is echter Eurostat dat daarover finaal beslist.

Vanackere bevestigt dat Eurostat zijn 'preliminair advies' aan het Instituut van de Nationale Rekeningen heeft overgemaakt, maar koppelt daar voorlopig geen concrete gevolgen aan. Daarvoor is het wachten op het definitieve antwoord. Eerst kan België nog een reeks antwoorden aanleveren op vragen van Eurostat. Van beroep aantekenen is volgens het kabinet-Vanackere geen sprake.

De regering heeft tot 12 december de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de visie van Eurostat. Op 21 december moeten de aandeelhouders van Dexia instemmen met de kapitaalverhoging.

Indien de kapitaalverhoging dit jaar wordt doorgevoerd, dan zal het globaal tekort van de overheden stijgen van 2,8 procent naar ongeveer 3,6 procent. Indien de operatie na Nieuwjaar doorgevoerd wordt, dan stevent België niet af op een tekort van 2,15 procent, zoals afgesproken na de lange begrotingsgesprekken, maar een tekort van 3 procent.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws heeft minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) over de kwestie nog met geen woord gerept in de regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud