Nog nooit zoveel geld uit de muur gehaald

(Foto: Belga) ©BELGA

De Belgen hebben nog nooit zoveel geld uit de muur gehaald als vorig jaar. In totaal haalden ze 39,7 miljard euro af, leert een peiling die bankenfederatie Febelfin organiseerde bij haar leden rond e-banking.

Het nieuwe record ligt 3,6 procent hoger dan de 38,3 miljard euro die de Belgen in 2011 afhaalden. De stijging valt op omdat er meer en meer initiatieven zijn om cashbetalingen te ontmoedigen en meer met kaart te betalen. Maar die zijn misschien wel al zichtbaar in de cijfers want de groei van 2012 is kleiner dan voorgaande jaren. 

Ook het aantal geldafhalingen nam toe tot 295,1 miljoen, net als het aantal bankautomaten trouwens. Er kwamen er ruim 100 bij, om eind 2012 uit te komen op een totaal van 8.684. Het gemiddelde bedrag per geldopname bedroeg 134 euro in 2012. Dat is het hoogste van de laatste jaren.  

Nog opvallend is een sterke groei van het aantal stortingen aan automaten: het bedrag ervan steeg tot 21,1 miljard euro, tegen 17,3 miljard in 2011. Het aantal overschrijvingen aan de automaten zakt dan weer. Dat is al meerdere jaren het geval.

Internetbankieren

De enquête, die De Tijd kon inkijken, slaat ook op internetbankieren. Ondanks de opmars van smartphone en tablet blijkt bankieren via de klassieke pc nog aan belang te winnen in ons land. Want vorig jaar werden voor het eerst meer dan 9 miljoen abonnementen voor internetbankieren geregistreerd.

Het zijn er 9,09 miljoen om precies te zijn. Volgens de sectorfederatie Febelfin, die zich baseert op een peiling onder 63 banken, zijn er dat ruim vijfmaal meer in tien jaar tijd. Maar niet al die abonnementen worden ook gebruikt: het aantal actieve klanten bedraagt 6,9 miljoen. Onder actief verstaat Febelfin een abonnement dat het voorbije jaar effectief werd benut.

Meer overschrijvingen

Opvallend is dat het record gepaard gaat met een daling van het aantal internetsessies, voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2003. Daar staat tegenover dat de binnenlandse overschrijvingen via de computer pieken op 477 miljoen. Ze wippen daarmee voor het eerst over het aantal sessies. De conclusie van de studie luidt dan ook dat de klanten meer overschrijvingen per sessie bundelen.

Mogelijk speelt ook mee dat de smartphone en de tablet oprukken. Bankieren via die toestellen wordt niet meegerekend bij internetbankieren. Toch is het aantal abonnementen ervoor vorig jaar fors gegroeid, net als het aantal binnenlandse overschrijvingen. Met 3,5 miljoen vormen die laatste wel maar een fractie van die via pc-bankieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud