Noodplan Deutsche Bank kost 18.000 jobs

Deutsche Bank kondigt een nieuw noodplan aan om de bank weer op de rails te krijgen. ©EPA

Om de Duitse bankreus weer op de rails te krijgen moeten tegen 2022 zo'n 18.000 banen, of één op de vijf jobs, verdwijnen. Het gaat om de grootste herstructurering bij Deutsche Bank ooit.

'Vandaag kondigen we een van de meeste fundamentele transformaties van Deutsche Bank in decennia aan', zei topman Christian Sewing zondag. 'Dit is een nieuwe start voor Deutsche Bank. Door opnieuw te focussen op onze cliënten keren we terug naar onze roots en wat ons ooit tot een van de leidende banken van de wereld maakte', staat in een persbericht.

288 miljard
Bad bank
Deutsche Bank richt een bad bank op waarin voor 288 miljard euro aan financiële producten in quarantaine worden ondergebracht.

Deutsche Bank  zit al een tijdje in moeilijke papieren. De afgelopen zeven jaar kondigde de bank al vier grote strategische plannen aan, telkens zonder succes. Eerder dit jaar draaiden fusiegesprekken met land- en sectorgenoot Commerzbank op niets uit. Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al 'zware bezuinigingen' aangekondigd.

Zondag zette de raad van bestuur van de bankreus het licht op groen voor een omvangrijke reorganisatie, waarbij tegen 2022 wereldwijd 18.000 banen moeten verdwijnen. Dat is één job op de vijf. Ook in de hoogste regionen verdwijnen banen. Frank Strauss, het hoofd van de retailtak, en Sylvie Matherat, het hoofd risicobeleid, verlaten nog deze maand de bank. Vrijdag stapte Garth Ritchie, het hoofd van de zakenbank, al op.

Groei in België

Deutsche Bank is ook in België actief en focust hier vooral op private en retailbanking. Er werken 700 mensen voor de bank in België. Op het nieuwe reorganisatieplan wil woordvoerder Jean-Michel Segers geen commentaar kwijt. 'Maar de activiteiten in België doen het heel goed. Wij groeien hier.'

Met de reorganisatie wil de bank zich weer op zijn kernactiviteiten focussen. De omvangrijke reorganisatie houdt onder meer in dat Deutsche Bank uit de aandelenhandel stapt. Daarnaast wil de Duitse bankreus een bad bank oprichten waarin voor 288 miljard euro aan financiële producten in quarantaine worden ondergebracht. Om u een idee te geven: de portefeuille met producten die Deutsche Bank in de bad bank parkeert, is bijna twee keer de resterende balans van Dexia (159 miljard euro op 31 december).

Geen dividend

De bank keert in 2019 en 2020 ook geen dividend uit.

De bank financiert de transformatie met eigen middelen en doet dus geen beroep op de kapitaalmarkten.

Als gevolg van de reorganisatie zal Deutsche Bank in het tweede kwartaal in het rood belanden. Het plant zo'n 3 miljard aan herstructureringskosten te slikken in het tweede trimester, waardoor het verlies voor belastingen op ongeveer 500 miljoen euro uitkomt. Netto verwacht de bank voor 2,8 miljard euro in het rood te duiken.

Door te snoeien in de kosten verwacht Deutsche Bank om tegen 2022 een kost-inkomstenratio van 70 procent te bereiken.

Geen kapitaalverhoging

Het bedrijf laat weten dat het de transformatie met eigen middelen financiert en dus geen beroep doet op de kapitaalmarkten. Gezien de forse terugval van de aandelenkoers - sinds de piek voor de crisis van 2008 decimeerde het aandeel van 91 euro naar amper 7 euro - was nieuwe aandelen verkopen ook niet echt een optie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud