Ontbinding probleembank breekt Oostenrijk zuur op

Het hoofdkwartier van Hypo Alpe Adria in Klagenfurt, de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië ©REUTERS

De liquidatie van de noodlijdende Oostenrijkse bank Hypo Alpe Adria gaat officieel van start met de publicatie van een fel gecontesteerde schuldherschikking. Grote obligatiehouders verliezen hun geld, ondanks een waarborg van de deelstaat Karinthië.

Hypo Alpe Adria (HGAA) zakte in de financiële crisis van 2008-2009 door het ijs. Ze was in de problemen gekomen door agressieve kredietverstrekking in Kroatië, Bosnië en Servië. Toenmalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet moest persoonlijk tussenbeide moeten komen om de Oostenrijkse en de Duitse autoriteiten te doen instemmen met een reddingsplan. De zesde grootste bank van Oostenrijk, die voor 67 procent in handen was Bayerische Landesbank (BayernLB), werd eind 2009 door de Oostenrijkse staat in allerijl genationaliseerd. Gezien haar banden met andere banken in Oostenrijk en de link met BayernLB werd HGAA beschouwd als een systeembank.

Bijna vijf jaar later gaat de ontmanteling van de noodlijdende bank eindelijk van start. Een speciale saneringswet werd eind juli bekrachtigd en de Oostenrijkse financiële autoriteit publiceert de praktische details dit weekend onder meer in De Tijd. Opmerkelijk is dat de wet aan grote obligatiehouders, waaronder banken en verzekeraars, een inspanning van 890 miljoen euro oplegt. De Oostenrijkse overheid wil daarmee vermijden dat de belastingbetaler de volledige factuur moet betalen. Het rechthouden van HGAA slokte al 5,5 miljard euro aan staatssteun op. Ook van BayernLB wordt daarom een inspanning gevraagd. De voormalige grootaandeelhouder moet aan 800 miljoen euro vorderingen verzaken.

Voor de obligatiehouders is de verplichte 'haircut' een bittere pil, omdat ze een garantie van de deelstaat Karinthië op zak hebben. Karinthië was een minderheidsaandeelhouder van de regionale bank. De saneringswet maakt die garantie waardeloos. Het zou de eerste keer zijn in Europa dat obligatiehouders, ondanks een waarborg van een overheid, hun geld niet meer terugzien.

'Een onteigening in koelen bloede', zo noemde Vienna Insurance, een van de geviseerde kredietverschaffers, de operatie eerder al. De instelling kondigde al aan naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de saneringswet aan te vechten. Ook de Wereldbank is een van de obligatiehouders.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft in een reactie de ratings van de Oostenrijkse banken Erste Group, Raiffeisen Zentral Bank en Bank Austria met een trap verlaagd. S&P verwacht dat het juridisch gebakkelei rond de saneringswet lang kan aanslepen. 'Dat schept onzekerheid over de slagkracht van de Oostenrijkse staat om zijn banksector te ondersteunen', zegt het ratingbureau.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud