Ook KBC betaalt ECB terug
Na Belfius en Argenta heeft ook KBC beslist om zijn driejaarskrediet (LTRO) bij de Europese Centrale Bank (ECB) vervroegd terug te betalen.
De ECB verstrekte eind 2011 en begin 2012 voor meer dan 1.000 miljard euro goedkope driejaarskredieten (LTRO's) aan de Europese banken. De massale geldcreatie moest de liquiditeit van de banken versterken en kredietschaarste voorkomen.
In december 2011 nam KBC 3,5 miljard euro op in het kader van het ECB-programma. In februari 2012 nam KBC deel aan de tweede LTRO-ronde van de ECB voor een bedrag van 5,4 miljard euro.
De banken mogen vanaf volgende week het eerste krediet van 489 miljard terugbetalen. Vanaf 27 februari kunnen ze ook het tweede krediet van 529 miljard aflossen. KBC groep zal die terugbetaling in het eerste kwartaal doen, zo blijkt uit een persbericht. Het betreft voor de Vlaamse bank-verzekeraar een totaal bedrag van 8,3 miljard euro.
'De voorwaarden op de wholesale financieringsmarkt zijn aanzienlijk verbeterd en de liquiditeitspositie van KBC is erg solide. Daarom hebben we beslist de LTRO terug te betalen', zegt Luc Popelier, de financieel directeur van de bank-verzekeraar. 'KBC heeft een sterke depositobasis van particulieren en bedrijven in onze kernmarkten. Bovendien zijn we al flink gevorderd met het dekken van onze financieringsbehoeften voor 2013. Na drie weken in het nieuwe jaar hebben we al een kwart van onze behoeften gedekt.'
Niet de enige
KBC is niet de enige financiële instelling die de ECB vervroegd terugbetaalt. De Tijd berichtte vrijdagmorgen dat ook Belfius en Argenta dat gaan doen.
Belfius zal volgende week 5 van de 10 miljard terugbetalen, omdat het minder financiering nodig heeft. Argenta lost het eerste krediet van 200 miljoen helemaal af, omdat het zich goedkoper kan financieren op de markten.
De ECB deelt vanaf vandaag elke vrijdag mee hoeveel alle Europese banken samen terugbetalen. Details per land of per bank worden niet vrijgegeven. Analisten verwachten dat alle banken samen in het eerste kwartaal 100 tot 200 miljard terugbetalen.
Vooral Noord-Europese banken zullen wellicht een groot bedrag aflossen. Ze leenden dikwijls meer dan nodig en willen met belangrijke terugbetalingen hun goede gezondheid onderstrepen. De Zuid-Europese banken daarentegen zullen wellicht een meer afwachtende houding aannemen. Zij moeten meer rente betalen als ze geld lenen op de markten en blijven daarom afhankelijk van de ECB.