Ook KBC springt op obligatietrein

©BELGA

De bank-verzekeraar KBC wil bij particulieren 50 tot 150 miljoen euro ophalen via de uitgifte van obligaties. Dat staat te lezen in een informatiebrochure van de financiële groep.

De obligaties van KBC hebben een looptijd van drie jaar en een uitgifteprijs van 101 procent. De coupon bedraagt bruto 2,5 procent. De nettocoupon bedraagt 1,875 procent. het effectieve netto jaarrendement bedraagt 1,53 procent. Je betaalt nu immers 1.010 euro voor elke 1.000 euro die je op de eindvervaldag in 2016 terugkrijgt.

De emissie komt boven op de eerdere kapitaaloperaties van KBC. De groep kondigde begin december een kapitaalverhoging van 1,25 miljard euro aan, gaat 750 miljoen ophalen via zogenaamde contingent capital notes en haalde, volgens onze informatie, net voor het kerstreces meer dan 1 miljard op via covered bonds of pandbrieven. Het prospectus van de obligatie-uitgifte werd al goedgekeurd door de beurswaakhond FSMA.

'KBC Groep tracht geleidelijk aan de huidige kortetermijnfinanciering te vervangen door meer stabiele financieringsbronnen op lange en middellange termijn', motiveert de bank-verzekeraar de operatie in de brochure. 'De netto-opbrengsten uit die obligatie-uitgifte zullen worden aangewend voor algemene bedrijfsdoeleinden van de groep en om voor een bijkomende en meer stabiele financiering op middellange termijn voor KBC Groep te zorgen.'

Bonanza

De markt voor bedrijfsobligaties was héél actief in 2012. Genoteerde en niet-genoteerde ondernemingen gaven voor 15 miljard euro obligaties uit. Dat is het op één na hoogste bedrag sinds (ten minste) 1995. AB InBev is de grote slokop. Het haalde via twee operaties 8,3 miljard euro op. Zelfs Apetra, het overheidsagentschap dat de Belgische olievoorraden beheert, gaf obligaties uit.

De honger van bedrijven naar financiering via de uitgifte van obligaties is bovendien nog niet gestild. Een rondvraag eind december bij enkele zakenbanken leerde dat ze zich opwarmen voor een reeks nieuwe operaties in 2013. En daar zijn mogelijk weer grote bij. Een daarvan wordt meer dan waarschijnlijk de baggeraar Deme.

Het prospectus kan U hier raadplegen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud