Advertentie

Ook revisoren KPMG en EY meegesleurd in Deens witwasschandaal

De witwasaffaire bij Danske Bank besmeurt nu ook de reputatie van de revisoren EY en KPMG. ©Bloomberg

De Deense overheid vraagt de lokale politiediensten uit te klaren welke rol KPMG en EY precies hebben gespeeld in het enorme witwasschandaal rond de bankreus Danske Bank.

De twee revisoren stonden al sinds vorige zomer op de radar van Deense financieeltoezichthouders. Toen kwam aan het licht dat Danske Bank, de grootste bankgroep van Denemarken, het jarenlang mogelijk heeft gemaakt om verdacht geld weg te sluizen via zijn filiaal in Estland. Tussen 2007 en 2015 zou in totaal liefst 230 miljard euro via die piepkleine vestiging in de Baltische staten zijn gepasseerd.

EY controleerde in 2014 de boekhouding van Danske Bank, en volgens de toezichthouder is de revisor toen op informatie gestoten waarmee hij naar de anti-witwasdiensten had moeten stappen. KPMG stond dan weer op de radar omdat het de revisor was voor Kobenhavns Andelskasse, een kleinere Deense bank die ervan wordt verdacht dat ze geregeld werd gebruikt om geld wit te wassen. 

Op basis van de bevindingen van de toezichthouders heeft de Deense overheid beide revisoren nu ook aangemeld bij de politie voor verder onderzoek. Zowel KPMG als EY beloofde zijn volledige medewerking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud