netto

Ook verlenging betaalpauze voor consumentenkredieten op tafel

De federale minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. ©Photo News

Nadat de regeling voor hypotheekleningen vorige week werd verlengd, praten de federale regering en de banken nu over een mogelijke verlenging van de betaalpauze voor consumentenkredieten. Ook al maakten bijzonder weinig mensen tot dusver gebruik van die steunmaatregel.

In navolging van het betaaluitstel van zes maanden voor hypotheeknemers werkten de federale regering en de banken in mei al een gelijkaardige regeling uit voor consumentenkredieten. Wie kon aantonen dat hij of zij inkomensverlies leed als gevolg van de coronacrisis en niet meer dan een maandelijkse aflossing betaalachterstand had, kon een betalingsuitstel van maximaal drie maanden aanvragen, met een mogelijke verlenging van nog eens drie maanden.

De steunmaatregel, die betrekking heeft op autoleningen, kredietkaarten en andere consumentenkredieten, werd afgelopen zomer verlengd en zou tot eind januari van kracht blijven. Met die deadline in zicht praten het kabinet van federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en de Belgische banken over een eventuele nieuwe verlenging.

0,4%
leningen
Voor slechts 0,4 procent van alle leningen op afbetaling werd tot dusver uitstel van betaling gevraagd.

Vorige week besloten de banken om de steunmaatregel voor hypotheeknemers opnieuw te verlengen. Wie als gevolg van de nieuwe lockdown problemen ondervindt om zijn of haar woonkrediet af te lossen, heeft tot het einde van maart de tijd om uitstel van betaling te vragen.

De betaalpauze voor consumentenkredieten sloeg tot dusver niet echt aan. Volgens cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG), de economische expertenraad die de regering in de aanpak van de coronacrisis bijstaat, werd tot begin november de betaalpauze aangevraagd voor 8.353 consumentenkredieten, waarvan 8.100 leningen op afbetaling. Dat komt overeen met slechts 0,4 procent van het aantal leningen op afbetaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud