Oorlog tussen bonden en werkgevers in banksector

Febelfin-CEO Karel Van Eetvelt gaf ook aan dat de bankentarieven de komende jaren zullen stijgen. ©BELGIAN

In een open brief hekelen de bonden de stroeve opstelling van de banken bij de onderhandelingen in het paritair comité, melden de Mediahuis-kranten.

De brief die vrijdag wordt gepubliceerd, komt er na een problematische eerste vergadering over het invullen van de loonnorm van 1,1 procent. Het gaat om de IPA-norm, die bepaalt hoeveel de lonen dit en volgend jaar mogen stijgen bovenop de index en de barema's.

In sommige sectoren is het invullen van de IPA-norm van 1,1 procent al vrij goed opgeschoten, maar in de banksector staat men nog vrijwel nergens. Een eerste vergadering, afgelopen dinsdag, liep uit de hand. De banken gaven er, volgens de vakbonden, de boodschap dat er geen enkele ruimte was voor de IPA-norm. De loonvoorwaarden in de banksector zouden nu al te hoog zijn en de sector kijkt tegen vele uitdagingen aan. Er is niet alleen de intrede van Facebook op de bankenmarkt, ook de inkomsten staan onder druk door de lage rente.

0,0

Een koude douche voor de vakbonden. 'We hebben al akkoorden gesloten over meer flexibiliteit, en we gaan mee in de redenering van de sector. Maar 0,0 procent is 0,0 procent respect voor de inspanningen van de werknemers', zegt Elke Maes van ACV Puls.

Karel Van Eetvelt, de CEO van de bankenfederatie Febelfin, spreekt tegen dat er geen marge zou zijn. 'Er zijn wel mogelijkheden.' Hij wou die echter niet nader toelichten. Van Eetvelt liet ook verstaan dat de tarieven die de banken voor hun diensten aanrekenen aan klanten de komende jaren onvermijdelijk zullen stijgen. 'De kosten die de Belgische banken aanrekenen zijn bij de laagste in Europa. Die hogere tarieven zijn nodig omdat de klassieke bankwinsten onder druk staan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect