Opnieuw kritiek in Nederland op loonsverhoging topbankier

Van Lanschot Kempen wil de vergoeding van zijn toplui optrekken maar botst daarbij op kritiek. ©ANP

Opnieuw is er kritiek op een loonsverhoging voor de top van een bank in Nederland.

Van Lanschot Kempen, dat als vermogensbeheerder en beurshuis ook actief is in ons land, wil de beloning van de directie fors verhogen, omdat de directieleden aanzienlijk minder verdienen dan hun collega's bij vergelijkbare bedrijven. Dat schrijft de Volkskrant. Maar critici wijzen erop dat die bedrijven veel groter zijn dan Van Lanschot en dat de vergelijking mank gaat.

De voorgenomen loonsverhoging voor de top blijkt uit stukken voor de komende aandeelhoudersvergadering die Van Lanschot Kempen vrijdag heeft gepubliceerd. Volgens de plannen krijgt topman Karl Guha er dit jaar via meer aandelen en een hogere pensioenbijdrage ruim 20 procent bij. Zijn totale beloning komt daarmee uit op ruim 1,5 miljoen euro. De andere drie directieleden gaan er een kwart op vooruit, naar ruim een miljoen euro.

Eumedion, de Nederlandse belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, vraagt zich af of het wel gepast is een relatief kleine Nederlandse financiële instelling voor de beloning te vergelijken met grote multinationals.
Volgens Eumedion-directeur Rients Abma is het ook twijfelachtig of het beloningsvoorstel 'bijdraagt aan het herstel van het maatschappelijke vertrouwen in de financiële sector'.

Ook de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) waarschuwt de bank. Hoekstra wijst er eveneens op dat 'forse salarisverhogingen' voor topbankiers 'niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector'. De minister vindt het 'belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie' bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen 'voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid'. Hoekstra brengt in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

Ook de Belgische regering staat niet te springen  om groen licht te geven voor een loonsopslag van 10 procent voor de bestuurders van Belfius

Eerder kwam er al kritiek op de loonsverhoging van ING-topman Ralph Hamers, die een geplande loonsopslag van 2 naar 3 miljoen euro gekelderd zag na een golf van maatschappelijke verontwaardiging in Nederland. 

Uit een rangschikking van De Tijd dit weekend bleek dat Hamers van alle Bel 20-bedrijven zijn loon het meeste waard was. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content