Advertentie

Optima-baas Piqueur bijt in het zand bij Gentse hof van beroep

Piqueur eiste de nietigverklaring van een persoonlijke waarborg van 20 miljoen euro, maar ziet zijn verzet afgewezen door de rechter. ©Photo News

Jeroen Piqueur, de oprichter en gewezen topman van de Gentse bank Optima, lijdt een gerechtelijke nederlaag in een aanslepende discussie over een persoonlijke waarborg van 20 miljoen euro.

De waarborg waar de discussie om draait, is een persoonlijke garantie die Piqueur in 2014 aan Optima gaf. Optima, dat in 2016 failliet ging, had die garantie nodig opdat de Nationale Bank het licht op groen zou zetten voor een financieel herstelplan voor de Gentse groep. Omdat Optima over de kop is gegaan, eisen de curatoren dat zij die 20 miljoen euro uitbetaald krijgen.

Maar in de nasleep van het Optima-faillissement vocht Piqueur de waarborg aan. Die moest volgens hem nietig worden verklaard, omdat de ondergang van Optima volgens hem was uitgelokt door de Nationale Bank.

20 miljoen
In de wirwar aan rechtszaken rond het faillissement van Optima speelt de persoonlijke waarborg van 20 miljoen die Piqueur aan de bank gaf geregeld een rol.

Ook de echtgenote van Piqueur vroeg de rechtbank die waarborg nietig te verklaren. Zij vond dat de 20 miljoen euro ook aan haar toebehoort, en dat ze geen goedkeuring had gegeven om die als waarborg te gebruiken.

In oktober 2019 veegde het Gentse hof van beroep de eis van Piqueurs vrouw van tafel. Maar begin vorig jaar vocht Piqueur dat arrest aan door derdenverzet te betekenen aan de curatoren van Optima en zijn persoonlijk faillissement en aan de betrokken schuldeisers, die worden bijgestaan door het advocatenkantoor SQ Law.

Het hof van beroep heeft de eis van Piqueur nu afgewezen omdat hij de wettelijke termijn van drie maanden niet heeft gerespecteerd waarbinnen hij dat derdenverzet moest betekenen aan de schuldeisers.

Strafzaak

Eind september bevestigde het Gentse hof van beroep het persoonlijke faillissement van de voormalige Optima-topman. Na het faillissement van Optima werd Piqueur ook in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. De onderzoekers menen dat er voldoende aanwijzingen zijn om Piqueur door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Ook voor 13 andere vennootschappen en personen, onder wie de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche, wordt de doorverwijzing gevraagd.

Of die verwijzing er komt, moet begin volgend jaar duidelijk worden. Aanvankelijk zou dat eind oktober het geval zijn, maar de raadkamer van Gent besliste haar beslissing uit te stellen tot 12 januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud