Opvolger Kaupthing-bank trekt naar de beurs

Arion Bank is de opvolger van de IJslandse Kaupthing-bank, een van de aanstichters van de IJslandse bankencrisis. ©REUTERS

De IJslandse Arion Bank, die na de financiële crisis van 2008 uit de as van de probleembank Kaupthing is herrezen, wil nog dit jaar naar de beurs. Ze hoopt haar aandeelhoudersbasis te vergroten.

Arion Bank wil nog dit jaar naar de beurs in Reykjavik en Stockholm. Dat maakte de opvolger van de voormalige Kaupthing-bank donderdag bekend. Over de grootte van de beursintroductie is nog niets bepaald. Naar verwachting zal het minstens 25 procent van het totale aantal uitstaande aandelen zijn, plus een overtoewijzingsoptie die verkocht zal worden door het restvehikel Kaupthing, dat nog steeds medeaandeelhouder is van Arion.

Arion Bank is al een aantal jaar volledig geherstructureerd en is tegenwoordig een sterke, winstgevende en leidende bank in IJsland.
Höskuldur Ólafsson
Topman Arion Bank

Domino-effect

Het is opmerkelijk nieuws want Kaupthing was een van de aanstokers van de IJslandse bankencrisis in 2008-2012. Die escaleerde toen het IJslandse bankensysteem zijn 44 miljard euro aan schulden niet meer gefinancierd kreeg via de interbankenmarkt. In de voorgaande periode was het aandeel van de grootste drie IJslandse banken fors gestegen en hadden ze toxische activa opgestapeld.

Daarop werd aangekondigd dat de Glitnirbank genationaliseerd zou worden en onder controle van de financiële toezichthouder (FME) kwam. Het domino-effect trad in werking want niet veel later kwamen ook de grootste bank van IJsland, Kaupthing Bank, en Landsbanki onder overheidsbewind. De IJslandse regering kon de banken niet redden en liet ze over kop gaan.

Fraude

De hele economie van het eiland stond aan de rand van de afgrond: de nationale munt tuimelde, transacties in vreemde valuta werden voor een tijdje geschorst en het bruto binnenlands product daalde spectaculair. IJsland moest bij het Internationaal Monetair Fonds aankloppen voor een miljardenlening. In ruil zag de IJslandse bevolking de belastingen omhoog gaan en de ene sanering na de andere voorbijkomen.

De voormalige toplui moesten wel voor de rechtbank verschijnen en werden veroordeeld voor fraude. De voormalige topman kreeg een celstraf van 5,5 jaar, twee anderen werden tot drie en drieënhalf jaar veroordeeld.

21.000 gedupeerden

De belangrijkste drie banken van IJsland gingen failliet. Dat had ook gevolgen voor buitenlandse spaarders. Ruim 21.000 klanten van Kaupthing België, een afdeling die onder de Kaupthing Bank Luxembourg viel, konden niet meer aan hun spaargeld. Er ontstond veel heisa over de bankgaranties. Uiteindelijk nam Keytrade Bank, een dochter van de Landbouwkrediet-groep (nu Crelan), de 21.000 klanten over.

Herstructurering

'Arion Bank is al een aantal jaar volledig geherstructureerd en is tegenwoordig een sterke, winstgevende en leidende bank in IJsland', verklaarde topman Höskuldur Ólafsson. 'Met deze stap zal Arion Bank de eerste IJslandse bank zijn met een Nasdaq Main Market-notering in meer dan een decennium.' Dankzij de beursgang en de notering op Nasdaq IJsland en Nasdaq Stockholm hoopt Arion Bank zijn aandeelhoudersbasis te vergroten en een betere toegang te krijgen tot de IJslandse, Zweedse en andere internationale kapitaalmarkten, zegt de bank in een verklaring.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content