Advertentie
netto

Overschrijving tot zes dagen onderweg

©VAN PARYS MEDIA

Omdat de banken dicht zijn op eerste en tweede kerstdag, kan het tot zes dagen duren voor een overschrijving is uitgevoerd.

Als u vrijdagavond een overschrijving naar een rekening van een andere bank deed, zal de begunstigde het bedrag pas komende donderdag op zijn rekening zien verschijnen.

Dat komt omdat de overdrachten tussen banken niet alleen in het weekend, maar ook op kerstmis én op tweede kerstdag stilliggen. De banken volgen de kalender van de Europese Centrale Bank en meer bepaald van Target2, het betalingssysteem tussen banken in de eurozone. Die dienst is deze week maandag en dinsdag gesloten.

Dat betekent dat een overschrijving die nog geregistreerd werd voor sluitingstijd van de laatste bankwerkdag van vorige week, in principe halfzes vrijdag 22 december, op woensdag 27 december zal aankomen.

Een overschrijving na de bankwerkuren op vrijdagavond 22 december zal evenwel pas op donderdag 28 december, dus zowat zes dagen later, bij de begunstigde aankomen.

Ook doorlopende opdrachten en beursorders van tijdens het verlengde kerstweekend zullen eigenlijk pas op woensdag 27 december, de eerste bankwerkdag van de week, behandeld worden en lopen dus vertraging op.

Beterschap op komst

Voor wie zich blauw ergert aan al die traagheid, is er hoop. De Belgische banksector engageerde onlangs zich om vanaf november 2018 supersnelle betalingen mogelijk te maken. Bij een overschrijving belandt het geld meteen op de rekening van de begunstigde.

Overschrijvingen tussen rekeningen van dezelfde bank worden in principe wel meteen uitgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud