Panama Papers hakken in winst van ABN AMRO

Kees Dijkhuizen, de CEO van ABN AMRO (links). ©ANP

De nettowinst van de bank ABN AMRO zakte het voorbije kwartaal met 40 procent door probleemkredieten en de naweeën van de Panama Papers.

De nettowinst zakte in het vierde kwartaal met ruim 40 procent naar 316 miljoen euro of 0,31 euro per aandeel. De verklaring ligt deels in hogere voorzieningen voor probleemkredieten in de energie- en diamantsector. ABN AMRO heeft voor 208 miljoen euro kredieten afgeboekt uit vrees dat het de centen niet meer zal terugzien. 

Daarnaast moest de grootbank 85 miljoen uittrekken voor wat omfloerst 'customer due diligence' heet. Lees: het voorkomen van witwasfraude. Pro memorie: de Antwerpse tak speelde een prominente rol in de Panama Papers. Bij de bank werken nu nog zo'n duizend mensen voor de controle van klanten en geldstromen.

Goede mensen

Topman Kees Van Dijkhuizen wil er vierhonderd extra aanwerven. Daarvoor is een voorziening opgenomen van 85 miljoen euro. 'Maar het is geen kwestie van geld. Het zal moeilijk zijn om goede mensen te vinden', stelt de bankdirecteur.

Vorig jaar kwam sectorgenoot ING nog in een slecht daglicht te staan omdat het tekort was geschoten in de detectie van grootschalige witwasactiviteiten. ING kocht de zaak uiteindelijk af voor 775 miljoen euro.  

Het aandeel van ABN AMRO  staat stevig onder druk na de publicatie van de vierdekwartaalresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud