Parket vervolgt niemand voor ondergang Dexia

Pierre Mariani, de gewezen CEO van Dexia. ©AFP

De kans is reëel dat niemand zal boeten voor de nochtans prijzige val van Dexia. Het parket ziet geen redenen om iemand te vervolgen. Het laatste woord is echter aan de raadkamer.

Ruim zeven jaar geleden kapseisde de Belgisch-Franse financiële reus Dexia . Dat gebeurde ondanks overheidssteun, onder meer een kapitaalinjectie van 6 miljard euro. De val had verstrekkende gevolgen, zoals het wegvegen van het spaarpotje van de Belgische steden en gemeenten bij de Gemeentelijke Holding en dat van bijna 800.000 landgenoten, via de vereffening van Arco. In 2012 had Dexia nog eens 5,5 miljard euro vers geld nodig. Mogelijk loopt de rekening nog op als de restbank weer in de knoei komt.

Ook tal van particuliere Dexia-aandeelhouders leden verlies. Sommigen bleven niet bij de pakken zitten en wilden via het gerecht vergoed worden voor hun schade. Dat leidde in 2011 tot een strafklacht bij het parket in Brussel, op initiatief van de intussen weggedeemsterde belangenvereniging Dolor.

Misleid

De Dexia-aandeelhouders voerden aan dat ze misleid werden door de communicatie van de groep in de aanloop naar haar ontmanteling eind 2011. Ze viseerden de toplui van Dexia, onder wie toenmalig CEO Pierre Mariani, en andere mogelijke (politieke) verantwoordelijken, al werd de klacht formeel ingediend tegen onbekenden. Na een vooronderzoek ging het parket in 2012 voluit voor een opsporingsonderzoek. Twee jaar later volgde een reeks huiszoekingen bij Dexia en de vroegere Dexia Bank België (nu Belfius).

OOK ANDERE DOSSIERS LEIDDEN TOT NIETS

Het strafonderzoek door het Brusselse parket is niet het enige dat op niets lijkt uit te draaien. Diverse aandeelhouders dagvaardden Dexia rechtstreeks voor de rechtbank wegens tekortkomingen in zijn financiële communicatie. Dexia kon al die rechtszaken winnen. Eén dossier zit nog bij het hof van beroep, maar daar kon Dexia in eerste aanleg ook gelijk halen.

Op strafrechtelijk vlak was er ook een onderzoek naar de val van de Gemeentelijke Holding, vroeger de grootste Belgische aandeelhouder van Dexia. De implosie van Dexia betekende ook de ondergang van het investeringsvehikel van de steden en de gemeenten in ons land. In 2016 besloot de raadkamer niemand te vervolgen, nadat het parket geen strafbare feiten had kunnen vinden.

Alleen in het met Dexia verwante Arco-dossier lopen nog meerdere processen. Maar die richten zich niet tegen Dexia, wel tegen de van Dexia afgesplitste bank Belfius, naast andere partijen als de staat.

Sindsdien werd het stil rond het dossier. Maar onlangs meldde Dolor dat de zaak op 4 december behandeld wordt door de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Die raadkamer zal beslissen over ‘de afsluiting van het onderzoek en de regeling van de rechtspleging’, aldus een brief van de rechtbank die De Tijd kon inkijken. Dat is een technische term die erop wijst dat de onderzoeksrechter van oordeel is dat zijn onderzoek afgelopen is en dat het dossier een volgende fase kan ingaan.

Buiten vervolging

Diverse bronnen zeggen dat de Brusselse procureur, na de onderzoeksrechter gehoord te hebben, de raadkamer zal vragen geen vervolging in te stellen tegen Dexia en Mariani omdat er geen elementen zijn om hen voor de rechter te dagen. Woordvoerster Fabienne Carlier van Dexia bevestigt die informatie. ‘We zijn het dossier gaan inkijken op de griffie van de raadkamer en er is inderdaad een verzoek tot buitenvervolgingstelling.’ Ook het parket bevestigde de informatie woensdag.

Er is inderdaad een verzoek tot buiten vervolgingstelling.
fabienne carlier
woordvoerster dexia

Dat wil echter niet zeggen dat de kous daarmee af is. De raadkamer kan altijd een ander standpunt innemen, bijvoorbeeld op grond van de argumenten van de burgerlijke partijen. Diverse Dexia-aandeelhouders stelden zich burgerlijke partij. Hun raadsman Geert Lenssens, van het Brusselse advocatenkantoor SQ Law, zei gisteren in een reactie dat het te vroeg is om een standpunt in te nemen over de houding van zijn cliënten.

Beroep

Die kunnen zich neerleggen bij het standpunt van het gerecht maar ze kunnen voor de raadkamer ook argumenteren dat er wel een rechtszaak moet komen. Bovendien kunnen ze, als de raadkamer het parket volgt, beroep aantekenen tegen de beslissing. Dan is de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep aan zet.

In elk geval lijkt het dossier de allerlaatste kans voor de particuliere Dexia-aandeelhouders om hun schade vergoed te krijgen. Door de instap van de federale regering en de Franse overheid in het kapitaal is hun belang zwaar verwaterd, nadat het aandeel al eerder gedecimeerd was door de zware storm waarin de groep belandde.

Zelfs als Dexia winst boekt, is een dividend uitgesloten. Bovendien bedongen Brussel en Parijs dat alle mogelijke tegoeden op het einde van de rit naar hen vloeien. Daarmee willen ze de forse risico’s die ze namen en nemen vergoeden. Die omvatten niet alleen de kapitaalinjecties maar ook de staatsgaranties, afgelopen vrijdag nog steeds goed voor 65,7 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud