Advertentie

Personeelsdirecteur ING excuseert zich

©BELGA

De personeelsdirecteur van de Nederlandse grootbank ING excuseert zich in een interne mail naar het Belgische personeel voor zijn scherpe uithaal naar de bedrijfscultuur in ons land.

Hein Knaapen, de personeelsdirecteur van ING , choqueerde donderdag de werknemers van de bankgroep door in een interview met de krant Het Financieele dagblad hard uit te halen naar de bedrijfscultuur bij zijn bank. Die mag wel een paar druppeltjes scherpte gebruiken, zei Knaapen nog geen maand nadat ING een loodzware sanering aankondigde die 7.000 jobs zal kosten.

Indien collega's zich gekwetst voelen door het interview, wil ik mij hiervoor verontschuldigen.
Hein Knaapen
Personeelsdirecteur ING Group

Vooral ING wordt hard getroffen door die reorganisatie. Dat maakte het voor veel werknemers van ING België extra wrang dat Knaapen vooral de Belgische bedrijfscultuur leek te viseren. 'Belgen zijn op gebied van bankieren en sociale zekerheid nog wat conservatiever dan wij,'  was de boodschap. Volgens de HR-directeur is de arbeidsmarkt in België en Nederland dermate 'versteend' dat werknemers in de verleiding dreigen te komen om op hun lauweren te gaan rusten. 

'Wilde niemand stigmatiseren'

De uitspraken veroorzaakten een golf van verontwaardiging  - 'degoutant en respectloos', zeggen de bonden  - dat Knaapen zich nu via een mail wil excuseren bij het Belgische personeel.

Hein Knaapen, de personeelsdirecteur van de ING-groep. ©Hollandse Hoogte

'Ik heb geenszins het Belgische of Nederlandse systeem willen stigmatiseren,' verduidelijkt Knaapen in deze e-mail. 'Ik heb in dit interview (...) in de eerste plaats willen spreken over de vaststelling dat er wereldwijd verschillende arbeidssystemen zijn met elk hun eigenheid en cultuur,' staat er nog te lezen. 'Beide arbeidsmarktsystemen kennen tal van voordelen, maar zullen ook rekening moeten houden met een veranderende economische omgeving. De globale visie die ik wenste te benadrukken is dat wij in de toekomst wereldwijd ervoor zullen moeten zorgen dat medewerkers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen.'

Letterlijk: de mail van personeelsdirecteur Hein Knaapen

Toelichting na een interview in “Het Financieele Dagblad”

Naar aanleiding van een interview in de Nederlandse zakenkrant ‘Het Financieele Dagblad’, wens ik graag een aantal contextuele elementen toe te lichten.

Ik heb in dit interview in een financiële krant in de eerste plaats willen spreken over de vaststelling dat er wereldwijd verschillende arbeidssystemen zijn met elk hun eigenheid en cultuur.  Ik heb geenszins het Belgische of Nederlandse systeem willen stigmatiseren.

Beide arbeidsmarktsystemen kennen tal van voordelen, maar zullen ook rekening moeten houden met een veranderende economische omgeving.

De globale visie die ik wenste te benadrukken is dat wij in de toekomst wereldwijd ervoor zullen moeten zorgen dat medewerkers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen. Dit geldt voor alle sectoren en is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de bedrijven en de werknemers. Daarbij kan open, eerlijke en scherpe feedback naar elkaar toe, helpen.

Indien collega’s zich gekwetst voelen door het interview, wil ik mij hiervoor verontschuldigen.

Hein Knaapen,Chief HR Officer ING Group 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud