Peter Adams nieuwe CEO ING België

Gentenaar Peter Adams gaat ING België vanaf januari leiden. ©Frank Toussaint

De 44-jarige Peter Adams volgt interim-CEO Hans De Munck op als topman van de Belgische grootbank ING. Met een ambitieus IT-project dat niet op kruissnelheid raakt, extra inspanningen om de witwascontroles te verbeteren en een loodzware coronacrisis heeft de Gentse consultant meer dan genoeg werk voor de boeg.

ING België was al enkele maanden op zoek naar een nieuwe CEO nadat topman Erik Van Den Eynden afgelopen zomer zijn vertrek bij de bank had aangekondigd. Sinds oktober werd de bank tijdelijk geleid door financieel directeur Hans De Munck.

Peter Adams, die bij de consultant Boston Consulting Group werkte, zal begin januari de fakkel overnemen van De Munck. Die wordt weer financieel directeur van de bank.

Wie is Peter Adams?

  • 44 jaar, Gent
  • Studeerde economie aan UGent en London School of Economics, behaalde MBA aan INSEAD in Parijs
  • Sinds 1999 aan de slag bij Boston Consulting Group
  • Leidt Europese divisie People & Organisation, stond daarvoor aan het hoofd van de Belgische en Luxemburgse afdeling
  • Begeleidde transformatieprocessen bij banken in Scandinavië, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk.

De 44-jarige Peter Adams was sinds eind jaren '90 aan de slag bij Boston Consulting en leidde er als managing director de Europese afdeling People and Organisation. In die functie adviseerde hij financiële instellingen over hoe ze hun distributiemodel moesten organiseren en hoe ze zich digitaal moesten transformeren.

'Hij kent de financiële wereld door en door en heeft een sterke reputatie als strateeg,' zeggen insiders. Die strategische visie wordt met de dag ook belangrijker nu de lage rente het klassieke verdienmodel van de sector door elkaar schudt en klanten steeds meer met de smartphone bankieren. In combinatie met de golf kredietverliezen die de sector de komende maanden dreigt te overspoelen, zal dat banken dwingen om nog meer sneller dan voorheen te herstructureren, zei Adams vorige lente nog in een interview met De Tijd.

Moeilijke IT-erfenis

Volgens onze informatie zou Adams niet de eerste kandidaat geweest zijn die werd aangezocht om ING België te leiden. 'Het verrast me niet dat anderen bedankt hebben voor die job, want er moet heel veel veranderen bij ING België', zegt een bron.

De coronacrisis dwingt banken nog meer dan voorheen te herstructureren.
Peter Adams
Nieuwe topman ING België, eerder deze lente in De Tijd.

Adams heeft inderdaad nog meer dan genoeg werk voor de boeg bij ING België, dat eerder deze week nog aankondigde extra kantoren te sluiten. Het digitale vernieuwingsproject dat Ralph Hamers, de voormalige topman van moedergroep ING, vier jaar geleden lanceerde, is ondanks alle poeha errond nauwelijks op gang gekomen.

ING probeerde de bankactiviteiten in België en Nederland volledig samen te voegen. Maar dat lukte niet door tegenstand van de Nationale Bank en juridische en culturele verschillen tussen de Belgische en Nederlandse bankplatformen. Daardoor ziet ING België zich nu verplicht een digitale inhaalrace te lopen met andere grootbanken zoals KBC en Belfius, die wel kunnen uitpakken met uitgebreide mobiele apps.

Eerder deze week nog gaf de bank intern aan dat ze haar oorspronkelijke IT-strategie wil bijsturen. In plaats van manu militari alle Belgische en Nederlandse IT-activiteiten samen te voegen in een platform, zal dat nu enkel worden gedaan waar dat relevant wordt geacht. Daardoor zullen bepaalde IT-activiteiten in België langer 'onafhankelijk' blijven dan eerst was vooropgesteld.

Witwascontroles

Daarnaast zijn er de witwasbesognes. Sinds ING twee jaar terug een monsterschikking trof in een aantal witwasaffaires -gisteren raakte nog bekend dat ex-CEO Hamers daar strafrechtelijk voor vervolgd zou worden - is het alle hens aan dek om de interne controlemechanismes van de bank bij te schaven.

Eigenlijk zit Adams tussen twee vuren. Als CEO van ING België dans je naar de pijpen van de Nederlanders. Maar als de bank in de shit terechtkomt, zal hij het wel zijn die moet opkuisen.
Een waarnemer in de bankensector.

Ook in België, waar KYC of 'know your customer', de reglementering die bepaalt dat banken hun klanten en de herkomst van hun vermogen moeten kennen, topprioriteit is. ING België moet daar vaart mee maken, want de Nationale Bank van België stelde in een audit meerdere pijnpunten vast in het antiwitwasbeleid van de bank.

468 miljoen euro
ING België zette in de eerste negen maanden al drie keer meer opzij voor kredietverliezen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Tegelijk voelde ING België, net als iedereen in de sector, de voorbije maanden duidelijk de impact van de coronacrisis. Over de eerste negen maanden zette de bank 468 miljoen euro opzij om niet of laattijdig terugbetaalde kredieten te kunnen opvangen. Dat is bijna drie keer zoveel als over de eerste negen maanden van vorig jaar. In dezelfde periode kon ING België nog een winst voorleggen van 127 miljoen euro. Dat is bijna driekwart minder dan de winst over de eerste negen maanden van 2019.

'Ceremoniële functie'

Adams staat dus voor een allesbehalve makkelijke taak bij ING België. En de dominantie van de Nederlandse moedergroep maakt die er niet makkelijker op, zeggen waarnemers. 'Eigenlijk zit hij tussen twee vuren,' zegt een bron. 'Je hebt als Belgische CEO nauwelijks beslissingsmacht. Het is veeleer een ceremoniële functie, want uiteindelijk moet je dansen naar de pijpen van de Nederlanders. Maar als de bank in de shit terechtkomt, zal hij het wel zijn die moet opkuisen.'

Andere waarnemers zien het niet zo zwart-wit. 'Adams heeft wel een heel sterk track record opgebouwd bij Boston Consulting Group. Daar was hij doorgegroeid tot op Europees niveau. Dus hij heeft ook wel de kwaliteiten in huis om de Belgische expertise te verdedigen binnen een buitenlandse organisatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud