Petercam en Degroof bezegelen fusie

Na ruim zes maanden onderhandelen is het zover: Bank Degroof en Petercam smelten samen. ©Photo News

De fusie tussen de vermogensbeheerders Petercam en Degroof is rond. De betrokken partijen hebben een intentieverklaring ondertekend en gaan verdere gesprekken voeren om tot een definitief akkoord te komen.

De nieuwe entiteit - Degroof Petercam gedoopt - zal bijna 47 miljard euro vermogen beheren. Naast haar activiteiten in België zal de fusiegroep ook internationaal aanwezig zijn, onder meer in Luxemburg en Frankrijk. Inzake private banking wordt Degroof Petercam de derde speler in België, en de grootste onafhankelijke speler.

Officieel wordt niets gezegd over de krachtsverhoudingen tussen de aandeelhouders van de twee instellingen in het kapitaal van de fusiegroep. Maar off the record wordt de 70/30-vork waarover De Tijd en L'Echo al eerder berichtten - en waarbij de aandeelhouders van Degroof 70 procent van de aandelen in handen krijgen en die van Petercam 30 procent - bevestigd.

Die 70/30-verhouding is niet verwonderlijk. Bank Degroof is veel groter dan haar fusiepartner. Ze was tot nu toe voor een groot deel in handen van de investeringsmaatschappij Cobepa, het (familiale) management en de Antwerpse havenfamilie Cigrang (Cobelfret). Petercam is in handen van de families Peterbroeck en Van Campenhout (30%) en van zijn vennoten (70%).

 

Over de eventuele gevolgen voor de werknemers wordt voorlopig niets gezegd. 'Het is te vroeg om uitspraken te doen over de impact van de fusie op het aantal jobs, evenals op het bedrag van de synergieën', luidt het.

Degroof Petercam maakt van private banking in Vlaanderen - waar het onder meer concurrentie krijgt van Bank Delen (Ackermans & van Haaren) - een prioriteit. 'Het is niet normaal dat we in Vlaanderen ondervertegenwoordigd zijn, zegt Degroof-topman Philippe Masset.

Degroof boven

Onder voorbehoud van de goedkeuring van de toezichthouders zal het nieuwe, eengemaakte uitvoerend comité van de fusiebank bestaan uit zeven leden en worden voorgezeten door Philippe Masset. Dat is de CEO van Bank Degroof. Petercam-topman Xavier Van Campenhout wordt adjunct-CEO en hoofd private banking. Petercam delft het onderspit in dat nieuw uitvoerend comité. Drie andere directieleden komen ook van Bank Degroof: Jan Longeval (Institutional Asset Management), Gautier Bataille de Longprey (Capital Markets) en Gilles Firmin (Chief Risk Officer).

Er komt ook een externe operationeel directeur en financieel directeur. Hugo Lasat (Petercam) zal de vermogenbeheerafdeling leiden, Alexis Meeus (Bank Degroof) de afdeling 'corporate finance' (fusies en overnames, kapitaaloperaties).

De samenstelling van de raad van bestuur is - officieel althans - nog niet vastgelegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud