Pierre Crevits in polepositie als Dexia-topman

Pierre Crevits is een macro-statisticus en leidt nu het secretariaat van de Nationale Bank. Hij zou de nieuwe topman van Dexia worden.

Het kernkabinet draagt vrijdagmiddag een nieuwe CEO voor de restbank Dexia voor. Volgens meerdere bronnen ligt Pierre Crevits van de Nationale Bank in polepositie.

De topministers hakken de finale knoop door, maar Crevits staat op plaats 1 op de shortlist die door de betrokken headhunter werd opgesteld, vóór Bart Bronselaer (CEO ad interim van Dexia) en Alexandre De Geest van de Thesaurie. 'En de kans dat de regering dat advies niet volgt, is erg klein’, aldus een goed geplaatste bronnen.

Pierre Crevits is een macro-statisticus en leidt het secretariaat van de Nationale Bank. Bij het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) zit hij het wetenschappelijk comité voor de overheidsrekeningen voor. Hij zit al jaren in de stuurgroep die de evoluties bij Dexia namens de federale overheid opvolgt. In die hoedanigheid kent hij het dossier goed. Crevits is van dichtbij betrokken bij alle onderhandelingen tussen Belgen en Fransen over de restbank.

Het is niet omdat de regering in lopende zaken is, dat Dexia in lopende zaken is.
Een regeringsbron.

De aanduiding van een opvolger voor de naar Unicredit vertrokken topman Wouter Devriendt, sleept al een tijdje aan. Voor een regering in lopende zaken en dus met beperkte bevoegdheden is de benoeming van een topbankier geen evidente zaak. ‘Maar in het belang van Dexia konden we niet meer wachten. Het is niet omdat de regering in lopende zaken is, dat Dexia in lopende zaken is’, zegt een regeringsbron.

Zwaard van Damocles

De ECB zal zich als toezichthouder nog moeten uitspreken over de benoeming van de nieuwe CEO. Diens missie is niet min. Hij moet de miljardenbalans van Dexia versneld afbouwen. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent van Dexia controleren en staatswaarborgen leveren aan de restbank - lopen.

In de nieuwe waarborgregeling voor Dexia stelt de Belgische belastingbetaler zich voor 40 miljard euro garant voor de restbank. Dat is een zwaard van Damocles boven de overheidsfinanciën.

In de drie jaar onder Devriendt kromp de balans van Dexia van 213 naar 135 miljard, al blijven met vooral Brits en Italiaans papier nog lastige brokken over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud